Банкеръ Weekly

Свят

ЕС поряза Ситито за след Брексит

Ще опустее ли Ситито?

Представители на Европейската комисия отхвърлиха предложението на лондонското Сити за сключване на споразумение за свободна търговия в областта на финансовите услуги за периода след британското излизане от съюза, съобщи Ройтерс.

Решението им е тежък удар по британските надежди за запазване на пълния достъп на Ситито до европейските пазари. След като през юни 2016-а британците гласуваха страната им да напусне Евросъюза, някои от най-влиятелните световни финансови компании в Лондон търсят начин да запазят съществуващия сега трансграничен търговски поток и след 2019 година.

Представители на Европейската комисия са казали на британски финансисти на срещи през последните седмици, че няма да се съгласят на споразумение, което да позволи на финансовите компании да работят на съответните пазари без въвеждането на определени бариери, тъй като Великобритания заяви, че ще напусне единния пазар.

Предлаганият от Ситито план предвиждал Великобритания и ЕС да разрешат трансграничната търговия в сектора на финансовите услуги, при условие че всяка страна поддържа регулаторни стандарти, съответстващи на най-добрите. Този модел щял да се поддържа чрез тясното сътрудничество между регулаторните органи и водещите финансисти. Предложенията са били подкрепени от британския министър по въпросите на Брексит Дейвид Дейвис.

Европейските представителите обаче не гледат с добро око на какъвто и да било търговски модел, според който Великобритания ще запази същите равнища на достъп до финансовия сектор на континента, като същевременно се отказва от режима на единния европейски пазар.

"Представителите на ЕС ясно ни дадоха да разберем, че за тях това споразумение е неприемливо", споделил един от водещите британски финансисти, присъствал на срещите. "Това беше най-доброто и единственото ни предложение. Нямаме резервен план", допълнил той.

В момента около 6 трилиона евро, или 37% от финансовите активи на Европа, се управляват от Лондон, което е почти два пъти повече от заемащия второ място Париж. Ако Великобритания не успее да стигне до сделка с Евросъюза, достъпът на страната до европейския финансов капитал няма да бъде по-различен от този, който в момента има примерно Сингапур.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във