Банкеръ Daily

Свят

ЕС поиска конкретни предложения от Тереза Мей за Брексит

Марк Рюте

Лидерите от Европейския съюз казаха на британската министър-председателка Тереза Мей да съчетае обещанията си за стимулиране на преговорите за Брексит с конкретни предложения, ако наистина иска да започне да обсъжда бъдеща търговска сделка до декември, предаде Асошиейтед прес.

"Ще имаме нужда от повече месо върху кокала", каза холандският министър-председател Марк Рюте.

Той заяви, че наскоро се обадил на Мей и й казал, че лидерите от ЕС "имат нужда от повече яснота, конкретно за сметката".

Рюте имаше предвид парите, които Великобритания ще дължи на ЕС за вече поети ангажименти, след като напусне общността през март 2019 г.

"Бих предпочел някаква сума, за да преговаряме по нея. Но ако това е твърде голямо искане, тогава поне да бъде направено предложение как да стигнем до някаква сума. Но тя (Мей) не може да предложи дори това", заяви Рюте.

Все пак според него предлагането на подходящ метод за изчисляване на парите, които Великобритания дължи на ЕС, може да бъде достатъчно, за да позволи на лидерите да го определят като "задоволителен напредък", за да могат преговорите да се придвижат към втори етап през декември.

Британската министър-председателка Тереза Мей призова вчера лидерите от Европейския съюз да предложат динамика, която да позволи постигането на напредък в преговорите за Брексит, предаде Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във