Банкеръ Weekly

Свят

ЕС отвърна на САЩ

Историческо дъно в отношения между САЩ и ЕС.
S 250 6abd0ef3 1608 498d 8093 7eca3ca65272
S 250 999a48f8 1631 46a6 81a6 d9c289d7b27c

Европа отговори на американските тарифи

Европейската комисия наложи мита върху вноса на американски продукти в Европейския съюз на стойност 2.8 млрд. долара. Мерките са в отговор на решението на американския президент Доналд Тръмп за наказателни тарифи срещу европейския внос. Списъкът на Брюксел с контрамитата влиза в сила на 22 юни и включва стоманени и алуминиеви продукти, селскостопански стоки и други.

Еврокомисията уточни, че с въвеждането на тези задължения упражнява правата си съгласно правилата на Световната търговска организация и възстановява баланса в двустранната търговия със Съединените щати. Американските наказателни тарифи са на стойност 6.4 млрд. евро. От тази сума ЕС незабавно ще възстанови 2.8 млрд. евро чрез въведените контрамита. Оставащото ребалансиране на търговията, оценено на 3.6 млрд. евро, ще се осъществи на по-късен етап - след три години или след положителна констатация при разрешаването на спорове в СТО, ако това стане по-рано. 

Евросъюзът ще отмени контрамерките си само ако САЩ се откажат от наложените тарифи.

Промени в  правилата за авторското право

Комисията по правните въпроси на Европейския парламент даде зелена светлина за промени в правилата в областта на авторското право. Много от измененията имат за цел да гарантират справедливо възнаграждение на творците - музиканти, издатели, журналисти. Една от идеите е новинарските платформи в интернет да бъдат задължени да плащат такса на авторите, чието съдържание публикуват. В противен случай материалите, защитени с авторски права, ще бъдат блокирани в съответната платформа.  

Правната комисия иска да бъде гарантирано спазването на законите за авторските права в интернет пространството, но в същото време да не се накърнява свободата на изразяване в онлайн среда. Според евродепутатите това може да стане чрез промени в интернет платформите като Google и Facebook, които ще бъдат задължени да хващат "незаконни произведения", т.е. материали, при които е нарушено авторското право. По този начин от търсачките вероятно ще отпаднат множество статии. Но от обхвата на посочените мерки ще бъде изключена например безплатната онлайн енциклопедия "Уикипедия", тъй като там материалите се разпространяват без комерсиална цел.  

Създателите на съдържание ще получат възможност да претендират за допълнителни възнаграждения от страната, която експлоатира техните права. В случая се прави уговорката, че подобни претенции ще могат да се излагат, когато договореното възнаграждение е "непропорционално" ниско в сравнение с ползите, произтичащи от експлоатацията на произведението.

Критиците на предлаганите изменения обаче предупреждават, че приемането им може да доведе до "филтриране" и "цензуриране" на съдържание в интернет. Изказват се и опасения, че ще се стигне до сканиране на всяка информация, която потребителите споделят. 

Окончателното гласуване на текстовете ще се състои в началото на юли.

По-свободна обработка и съхранение на данни

Европейският парламент, Съветът и Европейската комисия постигнаха политическо споразумение за нови правила, които да позволят съхраняването и обработването на данни навсякъде в ЕС да се случва без неоправдани ограничения. Те ще премахнат бариерите, възпрепятстващи свободния поток от информация, което според евроинституциите ще насърчи европейската икономика. 

По този начин компетентните органи ще имат достъп до нелични данни, съхранявани или обработени в друга държава членка, например за инспекция и одит. Ще се насърчи и създаването на кодекси за поведение, които да улеснят професионалните потребители свободно да преминават от един към друг доставчик на облачни услуги и да прехвърлят данни обратно към собствените си информационни системи.

Специално обаче бе уточнено, че Регламентът за свободния поток на нелични данни няма да окаже влияние върху прилагането на Общия регламент за защита на данните (GDPR).

Преговорите за Брексит напредват

Великобритания и Европейската комисия публикуваха съвместно изявление за кръга от преговори за Брексит в периода 16-19 юни. 

"Постигнахме напредък по някои въпроси, свързани с оттеглянето на страната от ЕС, при които европейските предприятия се нуждаят от сигурност, като например митническите отношения, ДДС, "Евратом" и сертификатите за стоки. Приветстваме също така поетия ангажимент от страна на Обединеното кралство във връзка с някои оставащи въпроси като защитата на личните данни и географските указания. Продължават обаче да са налице сериозни различия по протокола за Ирландия и Северна Ирландия", обобщи главният преговарящ от името на Еврокомисията - Мишел Барние.

Facebook logo
Бъдете с нас и във