Банкеръ Daily

Свят

ЕС одобри поставянето на брегова охрана

Европейският съюз одобри предприемането на редица временни мерки, сред които да бъде създадена външна граница и да бъде поставена брегова охрана, която да се справи с бежанския поток.

Структурата на бреговата охрана ще включва близо 1500 охранители. Те ще бъдат изпратени на "горещите точки", на които пристигат бежанците, като например безлюдните гръцки плажове. Охранителите ще имат правото да връщат мигрантите без валидни документи.

"Европа се нуждае от тази агенция, за да подсили външните си граници. Настроен съм оптимистично", коментира холандският министър на отбраната Клаас Дайкхофф пред "Индипендънт". В допълнение той заяви, че очаква детайлите да бъдат уточнени до април, а охранителите да бъдат изпратени на границата до началото на лятото.

Новата структура ще има три пъти по-голям бюджет от сегашната Европейска гранична агенция, която разполага с 252 милиона евро. Въпреки това министри от някои държави членки изразиха притеснение си от планираното олекотяване на визовия режим за Турция, което е част от сделката за спирането на бежанския поток.

След като специалисти в областта обявиха, че Турция отговаря едва на половината от техническите изисквания за безвизово пътуване, австрийският министър на вътрешните работи Йохана Микл-Лайтнер определи сделката като "изключително рискова".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във