Банкеръ Daily

Свят

ЕС и Великобритания се споразумяха за преходния период след Брексит

Дейвид Дейвис и Мишел Барние

Юридическият текст на споразумението за преходния период след Брексит е договорен. Това заяви главният преговарящ на ЕС за Брексит Мишел Барние след разговори с британския министър за напускане на съюза Дейвид Дейвис, пише "Гардиън".

Всички временни мерки за окончателното установяване на новите отношения ще приключат на 31 декември 2020 г. Това е датата, за която настояваше ЕС.

Споразумението може да бъде утвърдено от лидерите на ЕС - включително Тереза Мей - още на срещата им в белгийската столица тази седмица. 

Барние приветства "решителната стъпка" към дисциплинирано излизане на Великобритания от ЕС. 

Преговарящите на Европейския съюз и Великобритания се договориха по проекти на текстове, свързани с преходния период след Брексит и други въпроси, и постигнаха широко съгласие за ирландската граница, въпреки че някои подробности остават неуредени, каза по-рано и висш дипломат от ЕС, цитиран от Ройтерс.

Постигната е също така договореност за окончателните текстове за правата на гражданите, които не живеят в родните си страни, и за уреждането на финансовите въпроси, заяви дипломатът, след като преговарящите от ЕС се срещнаха с представители на другите 27 държави от общността.

Не е съвсем ясно дали лидерите от ЕС ще подкрепят окончателен текст за прехода в петък, както иска Великобритания. 

Ирландският външен министър Саймън Ковини каза след среща с преговарящия на ЕС Мишел Барние: "Преговорите за Брексит напредват. Напредъкът по ирландските въпроси остава ключов приоритет за двата преговорни екипа, а солидарността с нашите партньори от ЕС остава силна".

Facebook logo
Бъдете с нас и във