Банкеръ Daily

Свят

Ердоган: Турция ще ускори инвестиционните си планове

Турция ще ускори изпълнението на инвестиционните си планове, за да изпълни своите цели за 2023 г., обяви президентът Реджеп Ердоган на фона на потъващата турска лира, предаде Ройтерс.

Ердоган подчерта, че ускоряването на инвестициите в страната е от особено значение на фона на действията на Съединените щати, които обвинява в икономически атаки срещу Турция. Турският лидер също така обвини Вашингтон, че се опитва да забие нож в гърба на Анкара, тъй като миналата седмица САЩ наложиха санкции срещу Турция заради отказа й да екстрадира американския пастор Андрю Брънсън, който се намира в турски затвор.

Говорейки пред турски посланици в президентския дворец, Ердоган коментира, че страната му все по-усилено търси нови съюзници и че развива отношенията си с Русия. По думите на турския държавен глава привеждането в съответствие на турската и китайска икономически визии осигурява нови възможности за сътрудничество.

Според Ердоган не може да има логична причина САЩ да започнат агресивна политика спрямо Турция, с която са съюзници в НАТО. "Това, което изпитваме, няма нищо общо с кризитите, ние се изправени пред нещо съвсем различно. И сега имаме конкретни стъпки, които можем да предприемем, за да му се противопоставим. Икономическите динамики на Турция са стабилни", каза турският президент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във