Банкеръ Daily

Свят

Ердоган: САЩ вкараха Сирия в задънена улица

Заради политиката на САЩ в Сирия се стигна до "задънена улица" в процеса за разрешаване на сирийската криза, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от ТАСС.

Ердоган каза, че е разочарован от САЩ, тъй като не спазват повечето от обещанията си, информира Ройтерс.

Разстрои ни това, че САЩ не спазиха повечето от обещанията си, дадени в началото на сирийската криза. Не искаме и Африн да "стане жертва" на тази игра. Проблемите, които можехме лесно да разрешаваме като съюзници, се вкарваха настоятелно от САЩ в задънена улица: в Ракка, Манбидж, Дейр аз Зур, заяви турският президент, цитиран от ТАСС.

Междувременно той заяви, че на фона на това Турция, Русия и Иран са постигнали големи успехи в сближаването на позициите си по въпроса за Идлиб. 

Ердоган изтъкна, че операцията в провинция Идлиб продължава по план.

Африн пък е много важен граничен район за нас и той трябва да бъде прочистен от присъствието на сирийските кюрдски милиции Сили за защита на народа (СЗН), посочи турският президент.

Според Анкара СЗН и Партията на демократичния съюз са свързани с поставената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК).

Ердоган напомни днес, че на 22 ноември ще се срещне в Сочи с президентите на Русия и Иран - Владимир Путин и Хасан Рохани, с които ще обсъжда сирийския въпрос.

Facebook logo
Бъдете с нас и във