Банкеръ Daily

Свят

Ердоган поиска ревизия на Лозанския договор, определил границите с България и Гърция

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в интервю за гръцкия вестник "Катимерини", че трябва да се ревизира Договора от Лозана, с който през 1923 г. се уреждат множество въпроси, включително границите на новата Турска република с Гърция, България, в Близкия изток и статутът на Проливите.

Това става точно преди започналото днес негово историческо посещение в Гърция.

Ердоган е правил подобни изявления през септември 2016 г., но само пред свои симпатизанти. Сега го казва официално във връзка с първото посещение на турски държавен глава в Гърция от 65 години насам, по време на което ще гостува и в Комотини (Гюмюрджина) в Източна Гърция, където има компактно мюсюлманско население.

Турският президент заяви, че защитата правата на етническите турци в Гърция е приоритет за Анкара. Той посочи, че мюсюлманите, живеещи в Западна Тракия, не могат да избират свой Главен мюфтия, докато християнските общности в Турция свободно избират свои патриарси, а това означава, че Лозанският договор не се прилага справедливо.

"Как може да твърдим, че Лозанският договор е в сила? В този смисъл Лозана не действа. Трябва да докажем, че Лозанският договор е приложим, като го направим действащ", заявява Ердоган.

Турският президент не посочва в какъв формат си представя ревизията на международно споразумение, по което страна са няколко държави, включително България, Великобритания, Италия, Румъния, Сърбия и Япония.

Facebook logo
Бъдете с нас и във