Банкеръ Daily

Свят

Ердоган планира държавна визита в Германия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще отиде на държавна визита в Германия, вероятно към края на септември. Това съобщава в днешното си издание вестник "Билд", цитирайки правителствени източници в Берлин и Анкара, предаде Ройтерс. Това ще бъде първата официална визита на Ердоган в Германия от 2014 г., както и първата, откакто стана президент, съобщи БТА.
Плановете за визитата са отражение на усилията да се възстановят отношенията между Германия и Турция. Те се влошиха при поредица спорове заради строгите мерки на турските власти след неуспешния преврат през 2016 г. и задържането от тях на германски граждани и журналисти.
Държавните визити включват приемане от германския президент с военни почести и официален държавен банкет. Засега няма коментар нито от турското, нито от германското правителство.
През януари бившият германски министър на външните работи Зигмар Габриел заяви, че с колегата си Мевлют Чавушоглу са се съгласили да направят всичко възможно да бъдат подобрени отношенията между двете държави, които са съюзници в НАТО и търговски партньори.
През февруари беше освободен германският журналист от турски произход Дениз Юджел, който работи за издателя на "Билд". В продължение на година той беше задържан по обвинения в престъпления срещу националната сигурност на Турция.
Пускането му на свобода премахна един от основните проблеми в отношенията между двете съюзнически държави, но германските власти остават дълбоко обезпокоени заради влошаващото се досие на Турция по отношение на правата на човека и свободите, отбелязва Ройтерс.
Тази седмица в Югоизточна Турция беше арестуван още един германски гражданин, обвинен в разпространение на пропаганда в полза на турски екстремисти, предаде в сряда държавната Анадолска агенция.
След неуспелия преврат турските власти извършиха чистки срещу 150 000 държавни служители и повдигнаха обвинения на 77 000 души. Те предприеха и операции в Сирия срещу терористичната заплаха, която представляват според тях кюрдските милиции Сили за защита на народа. Турските власти ги разглеждат като терористична организация, свързана със забранената Кюрдска работническа партия.
Правозащитни организации и западните съюзници на Турция изразиха безпокойство от строгите мерки и заявиха, че президентът Ердоган е използвал пуча като предлог да сложи намордник на инакомислието. Властите твърдят, че тези мерки са необходими.

Facebook logo
Бъдете с нас и във