Банкеръ Daily

Свят

Ердоган: Няма да позволим чужденци да се разпореждат със сигурността ни

Турция не може да позволи на чужденци да се разпореждат с националната й сигурност. Това даде да се разбере турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от в. "Акшам".

"Някои може да купуват сигурност с пари. Но ние не можем да оставим това на други. Много сме препатили от външна зависимост", заяви Ердоган. Турският лидер обвини опозицията, начело с Народнорепубликанската партия - водещата опозиционна сила в страната, че "безсрамно" критикува сегашната власт, независимо че "с години са саботирали национални проекти и са обричали отбраната на волята на чужденци".

Ердоган се похвали, че външната зависимост на Турция в сектора на отбраната е била намалена от 80 на 35 процента. Той посочи, че предстои производство и на бойни самолети ИХА, СИХА и Акънджъ.

"Турция е длъжна да бъде силна в политическата, дипломатическата, икономическата и военната област," подчерта още Ердоган.

Президентът говори вчера в северозападния турски окръг Сакария на конференция, организирана от оръжейната компания Бе Ме Дже (BMC). Бе Ме Дже е частна фирма за производство на бронирани машини с катарско участие. В изказването си Ердоган окачестви като "лъжи" твърденията на опозицията, че турски военен завод за производство на вериги за танкове е бил продаден на тази компания.

"Категорично не става дума за продажба на завода за производство на вериги за танкове", подчерта президентът, като уточни, че не се касае за приватизация, а за преотстъпване на право на ползване при определени условия.

"Хюриет" уточнява, че инвестицията е в размер на 500 милиона долара и ще осигури заетост на 10 хиляди души след завършването на всички етапи от проекта.

"Очакваме това предприятие да осигурява добавена стойност в размер на пет милиарда долара годишно за нашата страна", каза още Ердоган.

В. "Гюнеш" също откроява обвиненията на президента към НРП. По думите на Ердоган става дума за провокация, начело на която стои НРП, като според него тази партия саботира национални проекти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във