Банкеръ Daily

Свят

Ердоган към Вашингтон: И Турция може да играе тази игра

"Някои ни заплашват с икономика, лихвени проценти, санкции, валутни курсове, инвестиции и инфлация. Ние виждаме вашите игри и приемаме това предизвикателство. Това заяви президентът на Турция Реджеп Ердоган пред конгреса на оглавяваната от него Партия на справедливостта и развитието.

Ердоган беше категоричен, че страната няма да сменя курса си заради икономическия натиск отвън. "Турция няма да се поддаде на натиска на тези страни, които я наричат свой стратегически партньор, но при това възприемат нашата страна като стратегическа цел за оказване на натиск", посочи той.

Държавният глава подчерта, че САЩ няма да сломят Турция и увери, че държавата е готова да се противопостави на тези предизвикателства.

Както "БАНКЕРЪ" вече писа, две от трите водещи рейтингови агеции - Moody's и Standart and Poor's, понижиха кредитния рейтинг на Турция. 

Standart and Poor's посочи, че "понижението (от B+ на BB-) отразява очакванията, че екстремната волатилност на турската лира ще подкопае икономиката на страната". Агенцията прогнозира, че турската икономика ще влезе в рецесия през 2019-а, а инфлацията ще се ускори до 22% в следващите четири месеца.  

Рейтинговата агенция предупреди също така, че слабата лира оказва натиск върху корпорациите с огромни дългове и увеличава рисковете пред финансирането на турските банки.

Moody's на свой ред понижи кредитния рейтинг на ниво "Ba3" от "Ba2" с негативна прогноза.

Валутната криза в Турция се засили значително след решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да удвои митата за внос на алуминий и стомана.

Facebook logo
Бъдете с нас и във