Банкеръ Daily

Свят

ЕП одобри принципа "евросредства само срещу върховенство на закона"

Правителствата, които се намесват в съдилищата или не успяват да се справят с измамите и корупцията, ще рискуват да загубят средствата на ЕС. Това гласи нов законопроект, одобрен от Европейския парламент в четвъртък. Евродепутатите са готови да влязат в преговори по окончателния текст на регламента с министрите от ЕС, които все още не са обявили позицията си.

Преди това Европейската комисия ще трябва да установи недостатъци по отношение на правовата държава в страните членки. След оценката може да се стигне до прекратяване на европейско финансиране или редуциране на предприсъединителни фондове, се казва в съобщението на Европейския парламент.

Мерките срещу държави, в които бъдат установени недостатъци, ще бъдат гласувани първо в ЕП, а впоследствие и в Съвета на ЕС. След като държавата-членка коригира дефицитите, определени от ЕК Парламентът и министрите на ЕС ще възстановяват финансирането.


ЕК ще следи за

- правилното функциониране на органите на държавата-членка, изпълняващи бюджета на ЕС

- правилното функциониране на органите, извършващи финансов контрол

- правилно разследване на измами, включително данъчни измами, корупция или други нарушения, засягащи изпълнението на бюджета на ЕС;

- ефективен съдебен контрол от независими съдилища

- възстановяване на недължимо платени средства

- предотвратяване и санкциониране на укриването на данъци и данъчната конкуренция

- сътрудничество с Европейската служба за борба с измамите


 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във