Банкеръ Daily

Свят

ЕК са разграничи от Димитрис Аврамопулос за Преспанското споразумение

Говорител на Европейската комисия се разграничи днес от становището на еврокомисаря по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос за Преспанското споразумение. Аврамопулос е на мнение, че споразумението не защитава еднакво интересите на Македония и на Гърция.

Становището на ЕК по споразумението бе прието единодушно и само председателят на комисията Жан-Клод Юнкер, върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини и еврокомисарят по въпросите на съседството Йоханес Хан имат думата по този въпрос, заяви говорителят. ЕК е единодушна, че споразумението решава един от най-старите спорове в региона и дава възможност да се стигне до помирение в цяла Европа, добави той.

Говорителят посочи, че ЕК следи внимателно ратификацията на споразумението. Важно е само решението на гръцкия парламент тази вечер, нищо друго няма значение, обобщи той.

Преспанското споразумение не е балансирано и затова е проблематично, казва в изявление еврокомисарят по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството и бивш министър на външните работи и на отбраната на Гърция Димитрис Аврамопулос.

"Едно нещо е географското определение, с което всички правителства се съгласихме, друго нещо е историческото определение, което се налага чрез споразумението. Народност и език означават национална същност и предоставят инструменти да иредентистки националистически политики", казва Аврамопулос и добавя, че гръцкото правителство е трябвало да потърси национално разбирателство в самата Гърция, преди да пристъпи към споразумението.

Facebook logo
Бъдете с нас и във