Банкеръ Daily

Свят

Двете Кореи се разбраха за нова среща на върха през септември в Пхенян

Северна и Южна Корея се договориха за нова среща на върха през септември в Пхенян, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение от днес на южнокорейското министерство на националното обединение.

В демилитаризираната гранична зона Панминджон днес се водят разговори между висши представители на КНДР и Южна Корея, на които се обсъжда предстоящата среща.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун и южнокорейският президент Мун Дже Ин се срещнаха през април и се споразумяха да се срещнат отново през есента.

Двамата държавници, чиято първа среща през април получи огромно медийно внимание, през май водиха неофициални разговори през май и се споразумяха да се срещнат отново през есента.

Южнокорейската делегация за днешните преговори се води от министъра на обединението Чхо Мьон Кьон и включва помощника на президента Мун по севернокорейските ядрени въпроси Нам Гуан Пьо.

Начело на севернокорейската делегация е И Сон Гуон, отговарящ за междукорейските отношения. Северна Корея, която миналата седмица предложи днешните преговори, изпрати и представители, които са отговаряли за минали междукорейски икономически инициативи.

Във встъпителното си слово ръководителят на севернокорейската делегация даде позитивен тон на срещата, като сравни сегашното състояние на междукорейските връзки с отношения на много близки приятели, между които не може да застане нищо.

"Участваме в тези преговори с намерението да постигнем добри резултати", каза представителят на Сеул, обръщайки се към севернокорейската делегация. "Ще изслушаме позициите на Севера за междукорейската среща на върха тази есен, за която бе постигнато споразумение в декларацията от Панминджон, и ще споделим с тях нашите възгледи", каза пред репортери Чхо, преди да се отправи към границата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във