Банкеръ Weekly

Свят

Дългият път към Китай

Ким Чен-Ун и съпругата му Ри Сол-джу

Пекин става посредник за сближаването между Северна Корея и Съединените щати. На среща между китайския президент Си Дзинпин и севернокорейския лидер Ким Чен-ун Китай се ангажира с важната дипломатическа роля за решаването на въпроса с ядрената програма на севернокорейската страна от позицията на неин основен дипломатически и търговски партньор. Другата важна цел на посещението бе намерението на Ким да координира с властите в Пекин стратегията си за евентуална нова среща с Доналд Тръмп след тази през юни в Сингапур миналата година. Според южнокорейски анализатори обаче с визитата си Ким е искал преди всичко да покаже на Тръмп, че страната му има и друг "широк гръб“, на който да се облегне, освен Вашингтон.

Севернокорейският лидер пристигна в китайската столица на 7 януари след 13 часа път с неговия специален брониран влак. Това е четвъртото му посещение в Поднебесната империя в рамките на една година. В делегацията бяха съпругата му, заместник-председателят на Корейската трудова партия и външният министър на страната. Визитата съвпадна с честването на 70 години от установяването на дипломатически отношения между двете държави и с рождения ден на Ким Чен-ун.

Както можеше да се очаква, информацията за двустранните разговори беше оскъдна. Все пак бе съобщено, че Китай активно ще съдейства за денуклеаризацията на Корейския полуостров. Говорителят на китайското външно министерство Лу Кан заяви, че Пекин отделя голямо внимание на севернокорейско-американските контакти и подкрепя затоплянето на отношенията им. Ким пък е декларирал добрата си воля, изтъквайки, че Северна Корея не е провела никакви изстрелвания или детонации за повече от година. Съединените щати оцениха преди време този факт, но се опасяват, че това не показва истинско намерение Пхенян да се откаже от програмите, които смята за гарант за оцеляването на твърдия комунистически режим. 

Междувременно за учениците  в Пхенян настъпи истинска радост, защото заради рождения ден на "вожда“ бяха раздадени огромно количество лакомства. Комплектът за всяко дете включвал бонбони драже, желирани резанки, вафли, бисквити, дъвки и карамелизирани бонбони. Всеки ученик получил по един килограм сладки неща.

Рожденият ден на Ким Чен-ун - 8 януари, не се отбелязва официално по негово настояване, но всички севернокорейци празнуват. Твърди се, че Ким е на 36 години, но само близкото му обкръжение знае реалната му възраст.

Facebook logo
Бъдете с нас и във