Банкеръ Daily

Свят

Довечера гледаме на живо дебата между кандидатите за стола на Юнкер

Всичко е готово за дебата

В Европейския парламент в Брюксел тече трескава подготовка за големия дебат между кандидатите за председател на Европейската комисия. Довечера от 22 часа българско време зрителите на БНТ2 също ще имат възможност пряко да проследят дебата, който е организиран от Европейския съюз за радио и телевизия и Европейския парламент, съобщи БНТ.

Те са водещите кандидати на европейските политически семейства и вероятно един от тях ще бъде наследникът на Жан-Клод Юнкер.

Те са Манфред Вебер от Европейската народна партия, Франс Тимерманс от Партията на европейските социалисти, Маргрете Вестегер от Алианса на либералите и демократите за Европа, Ян Захрадил от Алианса на европейските консерватори и реформисти, Ска Келер от Европейската зелена партия и Нико Куе от Европейската левица.

Шестимата ще дебатират в пленарната зала на Европейския парламент в Брюксел, която ще се превърне в огромно телевизионно студио. Милиони зрители в Европа ще могат да гледат дебата пряко. Той ще бъде предаван на 23 езика, включително жестономичен.

Основните теми ще бъдат "Моята Европа: каква е ползата за мен?", "Околна среда" и "Нашите ценности и светът".

Дебатът ще бъде воден от трима журналисти, определени от Евровизия: французойката Емили Тран Нгуен (France Televisions), германецът Маркус Прайс (ARD Germany), които ще водят дебата на сцената и финландката Анастина Хейкила (YLE Finland), която ще допълва дискусията от гледна точна на социалните медии.

За втори път Евровизия организира дебат на кандидатите за председател на ЕК. Първият път това беше през 2014 година, когато беше въведена системата на водещите кандидати (Spitzenkandidaten) и когато за председател беше избран Жан-Клод Юнкер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във