Банкеръ Daily

Свят

Доминик Рааб е новият министър за Брексит

Британският премиер Тереза Мей назначи Доминик Рааб на поста министър, отговарящ за Брексит.

Рааб наследява Дейвид Дейвис, който подаде оставка в знак на несъгласие с идеите на Мей за отношенията между Великобритания и Европейския съюз. 

Оставката на Дейвис предизвика криза в управлението на Мей само седмица преди изслушването й в парламента, където тя ще представи своите планове за търговията и миграцията след Брексит. 

Междувременно говорител на британския премиер обяви, че правителството ще продължи да действа по плана на Тереза Мей, който остава непроменен.

Позицията на Великобритания за Брексит е, че сега Европейският съюз трябва да се раздвижи. Лондон призова ЕС да се "заеме сериозно" с преговорите. 

Дейвис напусна поста ден след като Мей обяви, че е получила подкрепата на целия си кабинет за запазването на тесни отношения с ЕС след развода. 

Засега не се обсъжда оставката на Тереза Мей. Консервативната партия обаче настоява тя да промени идеите си за Брексит. Не се очаква скорошен вот на недоверие към Тереза Мей, обяви пък  един от парламентарните лидери на Консервативната партия. 

Премиерът Мей потъна в най-тежката си управленска криза. И то само девет месеца преди Великобритания да напусне ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във