Банкеръ Daily

Свят

Джоузеф Стиглиц: Светът да наложи санкции на Тръмп за климата

Джоузеф Стиглиц

Доналд Тръмп хвърли ръчна граната върху глобалната икономическа архитектура, изградена с толкова усилия след Втората световна война, пише американският икономист Джоузеф Стиглиц в свой авторски материал в Project Syndicate. Опитът за разрушаване на тази базирана на правила система за глобално управление, демонстриран от Тръмп с изтеглянето на Съединените щати от подписаното през 2015-а Парижко споразумение за климата, е само поредното проявление на атаката на американския президент срещу базовата ни система от ценности и институции.

Светът постепенно свиква със злонамереността на администрацията на Тръмп. Той и приятелите му атакуваха американската преса - институция от жизнена важност за запазването на американските свободи, права и демокрация - определяйки я като "врагове на народа". Опитаха се да подкопаят основите на нашите знания и убеждения - науката за познанието - като слагаха етикет "фалшиво" на всичко, оспорващо техните цели и аргументи, отхвърляйки науката като такава. Фалшивите оправдания на Тръмп за отмятането от Парижкото споразумение за климата са само поредното доказателство за това.

В продължение на хилядолетия преди средата на 18-и век стандартът на живот е бил непроменен. Именно Просвещението с възприемането на аргументите на разума и научните изследвания полага основата за огромното нарастване на жизнения стандарт през следващите два века и половина.

С Просвещението идва и ангажиментът ни да откриваме предразсъдъците си и да се справяме с тях. С бързото разпространяване на идеята за равенството между хората, от което следват базовите индивидуални права за всички, обществата започват борба за елиминиране на дискриминацията въз основа на раса, пол, а по-нататък и други аспекти на човешката идентичност като недъзи и сексуална ориентация.

Тръмп се стреми да преобърне всичко това. Отхвърлянето от негова страна на науката, и по-специално науката за климата, застрашава технологичния прогрес. А предразсъдъците му по отношение на жените, испаноезичните и мюсюлманите (освен онези, от които той и семейството му имат полза) застрашават функционирането на американското общество и икономиката му, като подкопават вярата на хората, че системата е справедлива към всички.

Като популист Тръмп се е възползвал от основателното икономическо недоволство, широко разпространило се през последните години, когато мобилността на много американци намаляваше, а неравенството се увеличаваше. Но истинската му цел - да обогати себе си и други търсачи на лесни пари за сметка на онези, които го подкрепиха - се разкрива от плановете му за данъците и здравеопазването.

Предлаганите от Тръмп данъчни реформи, доколкото се вижда отсега, надминават тези на Джордж Буш-син по регресивността си (дела от благата, които отиват у онези, които са на върха на разпределянето на доходите). И в страна, където средната продължителност на живота вече намалява, неговите промени в здравеопазването ще оставят още 23 млн. американци без здравна осигуровка.

Тръмп и кабинетът му може да знаят как се правят бизнес сделки, но нямат и най-малка представа как работи икономическата система като цяло. Ако макроикономическите идеи на администрацията бъдат приложени, те ще доведат до по-голям търговски дефицит и до по-нататъшен упадък на производството.

Америка ще страда при Тръмп. Ролята й на глобален лидер бе унищожена дори още преди Тръмп да се отметне от думата си пред 190 страни, като се изтегли от Парижкото споразумение. На този етап за възстановяване на лидерството би било нужно наистина героично усилие. Споделяме обща планета и светът е научил по трудния начин, че трябва да се разбираме и да работим заедно. Научили сме също и че от сътрудничеството можем всички да имаме полза.

Какво тогава да прави светът с инфантилния грубиян в пясъчника, който иска всичко за себе си и не се поддава на вразумяване? Как да се справи светът с едни Съединени щати "извън правилата"?

Германската канцлерка Ангела Меркел даде правилния отговор, когато след срещата с Тръмп и другите лидери на Г-7 миналия месец каза, че Европа повече не може "напълно да разчита на другите" и ще трябва "да се борим сами за бъдещето си". Сега е времето Европа да се събере, да потвърди предаността си към идеите на Просвещението и да се възправи пред Съединените щати, както новият френски президент Еманюел Макрон красноречиво направи, като с ръкостискането си осуети детинския подход на Тръмп за демонстриране на сила като алфа мъжкар.

Европа не може да разчита на ръководените от Тръмп Съединени щати за отбраната си. В същото време тя трябва да признае, че Студената война е приключила, колкото и на американския военнопромишлен комплекс да не му се иска да го приеме. Борбата с тероризма е важна и скъпа, но създаването на нови самолетоносачи и супер изтребители не е решението. Европа трябва за себе си да реши колко да харчи, вместо да се подчинява на диктата на военни интереси, изискващи 2% от БВП. Европа може да постигне стабилност по-сигурно, като се върне към социалдемократическия си икономически модел.

Знаем също, че светът не може да разчита на САЩ за справянето с екзистенциалната заплаха, породена от климатичните промени. Европа и Китай постъпиха правилно, като задълбочиха ангажимента си към зеленото бъдеще - правилно както за планетата, така и за икономиката. Така както инвестициите в технологии и образование дадоха на Германия отчетливо предимство в специализираните производства пред парализираните от републиканска идеология Съединени щати, Европа и Азия в бъдеще ще се сдобият с почти непреодолима преднина пред САЩ в областта на зелените технологии на бъдещето.

Останалият свят обаче не може да позволи на едни Съединени щати "извън правилата" да унищожат планетата. Не може да позволи и на Съединените щати "извън правилата" да се възползват от него чрез своята непросветена и всъщност противопоставяща се на Просвещението политика на поставяне на "Америка на първо място". Ако Тръмп иска да изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата, останалият свят трябва да наложи компенсиращи въглеродните емисии мита за онези американски износни продукти, които не отговарят на световните стандарти.

Добрата новина е, че мнозинството американци не са с Тръмп. Повечето американци вярват в ценностите на Просвещението, приемат реалността за глобалното затопляне и са готови да действат по въпроса. Но щом става дума за Тръмп, трябва вече да е станало ясно, че при него дискусии с аргументи не работят. Време е за действие.

 

Превод Иван Гуляшки

Facebook logo
Бъдете с нас и във