Банкеръ Daily

Свят

Директорът на британското електронно разузнаване: Лондон и съюзниците му ще противодействат на активната руска заплаха

 Великобритания и нейните съюзници ще използват "пълния набор от инструменти" срещу Русия, след като Лондон обвини двама руски агенти в опит за убийство на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му, каза британски ръководител от разузнаването, цитиран от Ройтерс и БТА.

Британски прокурори обвиниха двама руски граждани за нападението срещу семейство Скрипал с нервнопаралитичния агент Новичок в английския град Солсбъри. По-късно министър-председателката Тереза Мей каза, че двамата мъже са офицери от руското военно разузнаване ГРУ и са действали по заповед от високопоставени служители в Кремъл - обвинения, които Москва отхвърли като неприемливи.

В реч във Вашингтон вчера Джереми Флеминг, директор на Центъра за правителствени комуникации (британската служба за електронно разузнаване), каза, че неговите служители са помогнали в "старателното и много сложно разследване" за идентифициране на отговорните за сбучаите на отравяне в Солсбъри и сега ще бъдат предприети действия.

"Установихме точно кой е отговорен и какви са използваните методи", каза Флеминг на конференция по киберсигурност, според откъси от изказването му, разпространени от офиса му.

"Заплахата от Русия е реална. Тя е активна и ще й се противопостави широко международно партньорство на съюзници, способни да разгърнат пълния обхват от инструменти от целия ни апарат за сигурност и готови да отхвърлят безсрамната решимост на Кремъл да подкопае установения ред, основан  върху международни правила", заяви той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във