Банкеръ Weekly

Рублика: тенденции

Дигиталната икономика променя правилата на играта

Румен Порожанов заяви,че няма съгласие за намаляване на парите за земеделие.
S 250 6f7d6046 ab59 4298 bfcf 057ce3ac710c
S 250 8a6960d4 ccfb 4fd5 a6f7 37bd2decbaf2
S 250 d2fed231 0350 4d9c 85e3 fd3a42674774

Кой ще наследи председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, отмяната на географските рестрикции за съхраняването и използването на нелични данни, обновяването на поколенията в земеделието, кодекс срещу дезинформацията за големите социални платформи и шанс за предприемачите в несъстоятелност  бяха сред основните теми на европейските институции през седмицата. 

 

Шефчович търси подкрепа да наследи Юнкер

 

Словашкият еврокомисар Марош Шефчович, който е заместник-председател на Европейската комисия и отговаря за енергийния съюз, обяви кандидатурата си за наследник на сегашния ръководител на институцията Жан-Клод Юнкер. Той обеща да намали напрежението между западните и източните държави членки.

Кандидатът на социалдемократите Шефчович, образован в Москва дипломат, обяви, че ще търси номинация от лявоцентристката група на социалистите и демократите в Европейския парламент. На 4 юни той се срещна в Братислава с представители на социалдемократически партии от четирите страни от Вишеградската група - Словакия, Чехия, Унгария и Полша, плюс България, на която е потърсил тяхната подкрепа.

Наследникът на Юнкер е необходимо да бъде договорен между лидерите на държавите членки след изборите за Европейски парламент през май 2019-а. Освен това кандидатът трябва да бъде потвърден от евродепутатите преди встъпването му в длъжност през ноември следващата година.

Пробив в използването на нелични данни

Комисията по вътрешния пазар в Европейския парламент прие правила за отмяна на географските рестрикции за съхраняването и използването на нелични данни. Това ще позволи на фирмите и на обществените администрации да съхраняват данни навсякъде в ЕС и ще отвори пазара за подобни услуги.

"Този регламент действително променя правилата на играта за дигиталната икономика в Европа. Той създава потенциал за реализиране на огромни икономии и за бизнеса, и за обществения сектор. Проправя се пътят за изкуствения интелект, за компютърните услуги в облак и за анализа на масиви данни“, казва Ана Мария Кораца Билд (ЕНП, Швеция).

Сега страните в Европейския съюз могат да задължат публични и частни организации да съхраняват и да обработват данните в националните граници. Премахването на съществуващите ограничения може да спести на бизнеса разходи за милиарди евро чрез засилването на конкуренцията между доставчиците на услугите. Предвижда се в бъдеще рестрикциите да останат само в случаи, които могат да бъдат оправдани със съображения за обществената сигурност.

Новите правила ще важат само за т.нар. нелични данни - т.е. такива, които не съдържат информация, позволяваща да се идентифицира даден човек, или от които са премахнати елементи, позволяващи идентификацията.

 

Пълна подкрепа за младите фермери

 

Бюджетът за земеделие и развитието на селскостопанския сектор с оглед застаряването на фермерите в Европа бяха двете теми, обсъдени на неформалната среща на министрите на земеделието на Евросъюза в София. Министър Румен Порожанов заяви, че много от европейските страни не са съгласни с намаляването с около 5% на парите за земеделие от 2020 година.

Друг сериозен проблем е, че едва 6 на сто от фермерите са на възраст до 35 години, а 56% - над 55 години. "Обновяването на поколенията е изключително важно за всички земеделски производители в ЕС, за бъдещето на европейския селскостопански сектор и за обществото като цяло. Целта налага търсене на ефективни решения за привличане на младите хора в тази сфера", отбеляза Порожанов.

В тази връзка бе решено в Общата селскостопанска политика на общността след 2020 г. да се постави акцент върху необходимостта от по-ефективно подпомагане на младите земеделски производители. Условието е да бъдат отчитани националните и регионалните специфики на отделните държави членки.

Досега Европейският съюз отделя годишно 59 млрд. евро за земеделски субсидии, от които над 1 млрд. евро са за България. Намеренията са от 2020-а  да има бюджетни съкращения, което породи много спорове на неформалната среща в НДК. Министър Порожанов подчерта, че наличието на финансови инструменти е един от най-важните стимули за насърчаване на инвестициите в селскостопанския сектор. Тласък в търсенето на финансиране дава и изпълнението на проектите, реализирани в рамките на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 година. Порожанов посочи, че в хранително-вкусовата промишленост в България предоставените кредити за последните четири  години са в диапазона между 3 млрд. и 3,5 млрд. евро.

 

Кодекс срещу дезинформацията

 

Еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел съобщи на 6 юни, че след 12 часа преговори е постигнато историческо споразумение за нов Европейски кодекс за електронните съобщения.

"Благодаря на преговорните екипи на Европейския парламент и българското председателство на Съвета на ЕС за решимостта да проправим път за 500 млрд. инвестиции, за по-добра високоскоростна свързаност чрез разгръщането на мрежата от ново поколение 5G, за по-добри услуги и по-голяма защита на интересите на предприятията и хората", каза Габриел.

Тя обяви също, че до юли големите социални платформи трябва да приемат кодекс за борба с дезинформацията. До октомври се очаква да има видими резултати, а през декември ще бъдат предложени следващите мерки. 

Европейците очакват бърза и надеждна интернет връзка. Насърчаването на инвестициите в мрежи с голям капацитет става все по-важно за образованието, здравеопазването, производството или транспорта. 

"Задаваме стандарт, половината от американските компании заявяват, че въвеждането на GDPR е и техен приоритет. Фалшивите новини са една от най-големите заплахи. Те атакуват доверието помежду ни и между институциите и хората. Това е едно от предизвикателствата, тъй като все още нямаме цялостен обхват. С малки стъпки трябва да ограничим обхвата на този феномен“, изтъкна еврокомисарят. 

Планът е всяка година държавите членки да се събират и да симулират кибератаки. На тази основа базираната в Атина агенция "ENISA" ще помага с конкретни решения. Амбицията на Габриел е във всяка една държава членка да има център, за да се реагира бързо в случай на атака. Затова първата задача е да се инвестира в човешки потенциал. След дни започва проектът "Цифрова възможност", който дава шанс на 5000-6000 студенти да направят стаж в друга страна членка.

 

Втори шанс за предприемачите в несъстоятелност

 

Министрите на правосъдието на ЕС постигнаха в София споразумение за правилата, които ще улеснят предприемачите да започнат отново работа, след като вече са изпаднали в несъстоятелност. Заедно с министрите на вътрешните работи те обсъдиха и мерките за електронните доказателства.

"Добре функциониращите системи за несъстоятелност и преструктуриране са от ключово значение за подпомагане на икономическия ръст и създаването на работни места. Този правен акт, по който постигнахме частичен общ подход, ще увеличи възможностите за предприятия, които са във финансово затруднение, да се преструктурират рано, за да се предотврати банкрут и да се избегне съкращаването на персонала. Така предприемачите ще получат втори шанс за бизнес след фалит. Същевременно това ще доведе и до по-ефективни производства по несъстоятелност в целия ЕС", обясни министър Цецка Цачева.

Вторият дебат се проведе по измененото предложение за Директива относно продажбата на стоки в рамките на стратегията за единния цифров пазар. Министрите се съгласиха, че е необходимо да се търси съгласуваност на правилата, регулиращи правата на потребителите в случаите на онлайн и офлайн продажби на стоки.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във