Банкеръ Daily

Свят

Деветима убити тази нощ в Иран

Девет души са били убити тази нощ по време на протести и размирици в Иран, съобщи днес държавната телевизия, цитирана от Асошиейтед прес. От избухването на протестите в четвъртък броят на загиналите достигна 20, по данни на телевизията.

Шестима протестиращи са били убити при нападение срещу полицейски участък в град Кадариджан. Сблъсъците избухнали, след като размирници се опитали да откраднат оръжия от участъка. 

Единайсетгодишно момче и 20-годишен мъж били убити в град Хомейншахр, а член на Корпуса на гвардейците на ислямската революция бил убит в град Наджафабад, съобщи телевизията. И тримата били застреляни с ловни пушки.

Силите за сигурност контролират напълно обстановката в Техеран и другите градове, съобщи цитиран от телевизионния канал "Ал Маядин" говорител на иранското военно формирование Корпус на гвардейците на Ислямската революция.

Говорителят, генерал Рамезан Шариф, посочи, че "силите за сигурност се справят добре със своите задължения". "Няма необходимост от оказване на съдействие от КГИР или намеса в събитията", подчерта той.

Както съобщи "Ал Маядин", специализираните сили за борба с безредици вчера са установили контрол над техеранските площади "Азади", "Енгелаб" и "Фирдоуси". 

В град Наджафабад (провинция Исфахан) вчера протестиращ откри стрелба по силите за сигурност, убивайки двама бойци от милициите "Басидж".

В интервю за "Ал Маядин" секретарят на Върховния съвет за национална сигурност на Ислямската република Али Шамхани заяви, че "демонстрациите са предизвикани от недоволство сред част от иранския народ от икономическата ситуация". Той посочи още, че "от това се опитват да се възползват враждебни външни сили, които имат за цел да попречат на възраждането на Иран, нанасяйки удар отвътре". Шамхани обвини в намеса във вътрешните работи на иранската страна САЩ, Израел и Саудитска Арабия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във