Банкеръ Daily

Свят

Десантът в Нормандия и "Брексит"

В понеделник Европа отбелязва 72 години от десанта на съюзническите сили в Нормандия, който е помогнал за разгромяването на нацистите по време на Втората световна война. Във вторник е последният ден, в който британците могат да се регистрират, за да вземат участие в референдума за оставане на Обединеното кралство в Европейския съюз.

"Десетки хиляди британци са дали живота си в Първата и Втората световна война, така че ние и гражданите в останалата част на Европа да можем да живеем в свобода, мир и хармония. Какво е сега Европейският съюз, ако не начин за възпрем заедно войните на континента, продължавали векове. Белите редове от надгробни плочи по гробищата на Франция и Белгия са доказателство за британската саможертва", пише в свой коментар "Гардиън".

Откакто повечето страни в Европа се събраха в общ търговски и икономически блок мечтата на мир е до голяма степен реализирана, а когато през последните десетилетия е назрявал конфликт, както например на Балканите, ЕС е помогнал да се разреши. Денят-възпоменание на десанта е пример, че обединението винаги е носело полза на Европа и Великобритания никога не е губила от него.

Според британските анализатори в момента резултатите за референдума на 23 юни са обезпокоителни - 45 процента от британците са против членството на страната им в Европейския съюз. Това показа анкета на компанията YouGov. За оставане в Съюза са 41% от британците, а 11 процента от тях още не са взели решение.

По този повод десетте основни синдиката в Обединеното кралство публикуваха отворено писмо с призив към шестте си милиона членове да гласуват за оставането на страната в ЕС. Те са категорични, че социалните и културните предимства от оставането ще са повече от тези при отделянето. Основен аргумент е, според тях, че работата с европейските партньори е позволила подобряването на защитата на правата на работниците.

6 юни 1944 година около 160 хиляди войници са се приземили с парашути или са акостирали с кораби на бреговете на Нормандия в рамките на най-големия морски щурм в историята. Въпреки че около 4500 от войниците са загинали до края на деня, операцията е допринесла за победата на съюзниците в цяла Европа.

В десанта са участвали над 5000 кораба и 13 хиляди самолета.

Във Франция честванията на Десанта в Нормандия започват с полагане венци на паметниците на загиналите, организиране на срещи с ветераните от войната и концерти.

<!--![endif]--><!--![if-->

Facebook logo
Бъдете с нас и във