Банкеръ Daily

Свят

Ципрас и Заев ще получат престижна германска награда

Гръцкият премиер Алексис Ципрас и македонският му колега Зоран Заев са избрани да получат престижната награда "Евалд фон Клайст" като признание на техните усилия за решаване на разногласията между двете страни и подписването на Преспанското споразумение за смяна на името на Македония

Двамата премиери ще бъдат поканени да получат престижната награда в Мюнхен на 16 февруари по време на 55-та конференция. Наградата се присъжда от 2009 г. насам, като сред победителите досега са Хавиер Солана, Йоахим Гаук и ОССЕ.

„С присъждането на наградата на Алексис Ципрас и Зоран Заев, Мюнхенската конференция за сигурност признава значението на Договора от Преспа за сигурността и стабилността на Балканите, но и в Европа“, пише Дойче веле.

Само преди дни Зоран Заев и Алексис Ципрас бяха номинирани за Нобеловата награда за мир. Кандидатурите им са издигнати от страна на председателя на групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, както и от Удо Булман и Ска Келер от групата на зелените.

Заев и Ципрас успяха да разрешат 30-годишния спор за името на Република Македония. Споразумението от Преспа, което бе подписано на 17 юни 2018 г. вече е ратифицирано от парламентите и на двете страни. По този начин пред Македония се открива пътят за нейната евроатлантическа интеграция.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във