Банкеръ Weekly

Акценти

Чистата енергия във фокус

Електропреносна мрежа ще свързва Норвегия и Германия през Северно море.
S 250 d0e39951 b962 4220 89c1 985289e6fd3c
S 250 9aadc4ca cf2f 4933 8b5e 7ae18e5bcb8f
S 250 9bbf5647 110d 4e1c 8d32 2aa22bdeff70

Споразумението за финансиране на междусистемния електропровод между Норвегия и Германия, чистотата на водата по плажовете на общността, становището, изпратено от  Европейската комисия до Полша относно Закона за Върховния съд, контролът на бездомните животни у нас и регламентът за татуировките бяха сред по-интересните теми през седмицата в европейския дневен ред. 

Подписаха за NordLink

Европейската инвестиционна банка подписа споразумение с  водещия европейски оператор на електропреносна мрежа TenneT за финансиране със 100 млн. евро на изграждането на междусистемен електропровод между Норвегия и Германия NordLink. Сделката е подкрепена от Европейския фонд за стратегически инвестиции (EFSI) на Плана "Юнкер" и се финансира изцяло с евросредства. Мрежата ще е 624 км и ще свързва Норвегия и Германия през Северно море. Капацитетът й ще е 1400 мегавата, което значително ще подобри диверсификацията и сигурността на доставките, като същевременно ще засили интеграцията на пазара на електроенергия и в двете държави.

"Имаме нужда от бъдещи инвестиции в модерна енергийна инфраструктура с подходящи връзки, по-специално за интегриране на възобновяемите енергийни източници в мрежата. Тази интелигентна комбинация от производство на енергия от възобновяеми източници - слънчева и вятърна в Германия и водноелектрическа в Норвегия, потвърждава нашия твърд ангажимент да предложим чиста енергия на милиони хора", коментира заместник-председателят на Еврокомисията Марош Шевчович.

Електропроводът NordLink ще бъде пуснат в експлоатация през 2019 година. Следващата цел  е връзката с Великобритания, която ще бъде завършена през 2021-ва.

Правителството на Норвегия обяви, че има  амбиции до 2050-а страната да стане първата в света с изцяло чиста електроенергия. Неотдавна властите съобщиха също така, че продажбата на автомобили с двигатели с вътрешно горене ще бъде преустановена до 2025 година.

Чиста вода по европейските плажове

Европейците могат безопасно да се насладят на къпането в морето това лято, тъй като 96% от местата за това отговарят на минималните изисквания за качество, определени съгласно правилата на Европейския съюз.

В новия доклад на Европейската агенция за околна среда се казва също така, че качеството на водата за къпане в Европа се е подобрило значително през последните 40 години, когато за пръв път беше въведена директивата за питейната вода в общността. Въпреки лекото спадане на общите стандарти  повечето плувни обекти на Стария континент, наблюдавани от агенцията, отговарят на най-високите и най-строгите стандарти за качество. Почти всичките 21 801 проверени обекти са в държави членки на съюза, както и в Албания и Швейцария.

Около 85% от местата за къпане, наблюдавани през 2017-а, също се смятат за "отлични".  Това означава, че те са почти без замърсители, потенциално вредни за човешкото здраве и околната среда. Страните с най-голям брой места за къпане с отлично качество на водата са Люксембург, Малта, Кипър, Гърция и Австрия.

"Ефективният мониторинг и управление, въведени съгласно директивата, доведоха до драстично намаляване на нетретираните или частично обработените битови и промишлени отпадъчни води“, обясни изпълнителният директор на агенцията Ханс Брюнинкс. Той подчерта, че намаляването на замърсяването на водата е положителна крачка, но не достатъчна и препоръча на политиците да обръщат постоянно внимание на тази тема.

Комисарите дадоха 1 месец на Полша

Европейската комисия изпрати на 14 август мотивирано становище на Полша за нейния Закон за Върховния съд. Това е следващата стъпка в производството на комисията за установяване на нарушение и защита на независимостта на Върховния съд. Полските органи разполагат с един месец, за да предприемат необходимите мерки в отговор. Ако те не предприемат подходящи мерки, комисарите могат да отнесат случая до Съда на ЕС. Рискът за Полша е и възможността да й бъде отнето правото на глас в Съвета на Европейския съюз.

С новия полски закон за Върховния съд се понижава пенсионната възраст на върховните съдии от 70 на 65 години. Това излага на риск от принудително пенсиониране 27 от 72 заседаващи във Върховния съд магистрати. Тази мярка се прилага и по отношение на първия председател, чийто шестгодишен мандат, установен в конституцията на страната, се прекратява преждевременно. Еврокомисията смята, че въвеждането на консултация с Националния съдебен съвет не представлява ефективна защита, както твърдят полските правни органи. Неговото становище не е обвързващо и се основава на неясни критерии. Освен това след реформата от 8 декември 2017-а сегашните членове на съдебния съвет са съдии, назначени от полския парламент, в нарушение на европейските стандарти.

Комисията остава на мнение, че полският Закон за Върховния съд е несъвместим с правото на ЕС, тъй като подкопава принципа на независимост на съдебната власт, включително и несменяемостта на съдиите.

Европроверка у нас заради бездомните животни 

Проблемът с бездомните животни в България стигна и до Брюксел. Мисия на Европейския парламент ще пристигне в страната, за да се запознае подробно със ситуацията. Конкретният повод е внесената петиция на 18 български неправителствени организации за по-ефективно законодателство и защита на животните. Тя е подкрепена със снимков и видеоматериал, който показва нехуманното отношение към бездомните животни. 

Председателят на Комисията за петиции Сесилия Викстрьом призова за проверка на посочените в петицията критични места - София, Стара Загора, Кюстендил, Варна, Разград и Ямбол.

Нашата държава прие Закон за защита на животните още през 2008 г., а от 2011-а престъпленията и насилието над животни са криминализирани. На практика обаче липсва качествен контрол и спазване на българското законодателство, категорични са зоозащитниците.

През 2017-а у нас е имало 24 194 бездомни кучета, което е с 1667 по-малко от броя им през 2016-а. Междувременно 15 от общо 265 общини все още нямат приети програми за овладяване на популацията на безстопанствените кучета.

Брюксел  иска строг контрол за татуировките

Европейската комисия иска строг контрол върху видовете мастило, с които се татуират хората. Според експерти те съдържат канцерогенни химикали, опасни за здравето. Друга цел на бъдещия регламент ще бъде само дерматолози да имат право да махат татуировки, а не както досега - в почти всяко козметично студио.

В момента няма универсални стандарти за целия Европейски съюз какво може да инжектира в кожата татуистът. Оцветителите трябва да отговарят на строги изисквания за безопасност, ако се използват в козметиката или за текстила, но няма никакви официални ограничения, ако се използват в студио за татуировки. И Европейската агенция по химическите вещества смята, че в името на безопасността на потребителите е необходимо това да се промени.

Самите мастила обикновено не се произвеждат специално за татуиране. Дори и когато 12% от европейците имат татуировки (в сравнение с 5% през 2003-а), пазарът все пак е твърде малък. Често пигментите, присъстващи в мастилата за татуиране, са били създадени за приложение при текстила, автомобилопроизводството и пластмасите, се отбелязва в доклад на Съвместния изследователски център на ЕС от 2016 година.

Новите регулации ще бъдат гласувани в средата на следващата година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във