Банкеръ Daily

Свят

Българите и руснаците най-малко се страхуват от севернокорейско ядрено нападение

43% от анкетираните вярват, че е вероятно Северна Корея да достигне в действията си до използване на ядрено оръжие, а 46% са на обратното мнение. Това показва проучването на "Галъп", проведено в 14 държави. Теренната работа в различните страни е проведена от 20 септември  до 1 октомври, а данните са претеглени за всяка страна.

Сондажът, който отразява мнението на повече от 1 милиард души от световното население (Австралия, Австрия, България, Великобритания, Виетнам, Германия, Италия, Пакистан, Русия, САЩ, Франция, Хонконг, Южна Корея и Япония), сочи, че всеки десети смята употребата на ядрено оръжие за „много вероятна“. Страните, където тези опасения са най-високи, включват Пакистан (с дял от 51% смятащи, че употребата на ядрено оръжие от страна на КНДР е вероятна), Австрия (49%) , Австралия (48%), Германия (48%), Великобритания и САЩ (по 46%).

Интересното е, че Япония (45%) е значително по-обезпокоена от съседната на Пхенян Южна Корея (35%). Най-ниски нива на тревожност се отчитат в Русия (23%) и България (36%).

В страната, която е под най-голям пряк риск - Южна Корея - общото съотношение между „вероятно е“ и „не е вероятно“ е 1:2 в полза на „не е вероятно“.

Независимо от напрегнатата реторика през последните седмици, нашето проучване показва, че мирно дипломатическо решение на кризата в Северна Корея е преобладаващо предпочитано пред военно решение - средно над 3/4 от анкетираните предпочитат на дипломацията да се даде още време. Дипломатическо решение е почти единодушното предпочитание в Русия (96%), докато Пакистан и Япония показват еднакви дялове - 51% подкрепят дипломатическото решение, 49% - военните действия. Всеки трети (34%) в Южна Корея предпочита военната опция, а дипломацията събира подкрепа от 66%.

„Този бърз сондаж беше направен в целия свят само за 10 дни, отразява мнението на повече от 1 милиард души и покрива две от държавите „суперсили“ – САЩ и Русия, двете може би най-пряко засегнати държави – Япония и Южна Корея, както и двете основни държави в ЕС – Германия и Франция. Сондажът показва степента, в която хората се притесняват от ядрената дейност на Северна Корея. Въпреки тези страхове, явно мнозинство предпочита дипломатическо и мирно разрешаване на кризата. В Япония общественото мнение е разделено между мирните и военните действия, което е напълно разбираемо, тъй като заедно с Южна Корея, Япония е в най-голям риск; и следователно логиката е, че е по-добре проблемът да бъде решен веднъж и завинаги", коментира Кънчо Стойчев, президент на световната Асоциация „Галъп интернешънъл“.

Джони Хийлд, директор на изследователския екип на световната Асоциация „Галъп интернешънъл“, коментира, че въпреки значителните дялове на респондентите от изследваните страни, които вярват, че Ким Чен Ун действително ще използва ядрено оръжие, мнозинството от хората все още искат да видят дипломатически действия, а не военни. Военен отговор към лидер, който има ядрени бойни глави и преди е изстрелвал междуконтинентални балистични ракети, вероятно изглежда твърде рисковано за много от анкетираните. И все пак се оказва, че Япония би предпочела по-твърд отговор, като 49% от респондентите подкрепят военна реакция, въпреки прелетелите над тях военни ракети.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във