Банкеръ Daily

Свят

Броят на евродепутатите ще бъде намален

Депутатите дадоха съгласието си на 13 юни по проекторешение на Европейския съвет, основано на по-ранно предложение на Парламента. То ще доведе до намаление на общия брой на депутатите, след като оттеглянето на Великобритания от ЕС влезе в сила, но също така ще осигури допълнителни депутатски места за някои страни. Новите правила, които ще важат за европейските избори от 23 до 26 май 2019 г., трябва да получат официално одобрение от държавните ръководители в ЕС.

В момента Парламентът има 751 депутати, което е максималният брой според Европейските договори. Съгласно решението 27 от 73-те места на Великобритания ще бъдат преразпределени на други страни. Останалите 46 места ще бъдат запазени като резерв за бъдещи страни-членки. По този начин броят на депутатите, които ще бъдат избрани през 2019 г., ще бъде 705.

При одобреното от депутатите преразпределение на местата нито една страна няма да загуби депутати, а някои ще спечелят между 1 и 5 места вследствие на демографски промени. България ще остане със същия брой от 17 депутати.

Предложението взема предвид населението на страните-членки и следва принципа на „дегресивната пропорционалност“. Това означава, че страните, които са по-малки по население, следва да имат по-малко депутати в Парламента от по-големите страни. В същото време един депутат от по-големите страни представлява повече хора, отколкото един депутат от по-малките страни. Така депутатите от по-малките страни имат относително по-силно присъствие в Парламента.

Новото разпределение ще влезе в сила едва след официалната дата на Брекзит, която се очаква да бъде в края на март 2019 г.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във