Банкеръ Weekly

Свят

Брюксел предупреди за Брексит без сделка

Борис Джонсън атакува Мей в парламента.

Великобритания може да напусне Европейския съюз без споразумение, предупреди Европейската комисия.

На 30 март 2019-а Обединеното кралство ще напусне ЕС, ще се превърне във външна държава и това ще има отрицателни последици за гражданите, дружествата и администрациите, отбелязват от Брюксел. Такива последици са въвеждането на нови проверки на външната граница на съюза с Великобритания, промяна във валидността на издаваните британски лицензи, сертификати и разрешения, както и различни правила за прехвърлянето на данни.

Еврокомисията призовава държавите членки и частните субекти да ускорят подготовката. Според приетия от нея текст, въпреки че общността работи денонощно за постигането на споразумение, гарантиращо организираното оттегляне на британците, несъмнено ще има смущения. При всички случаи, дори ако бъде постигнато споразумение, след оттеглянето си Великобритания повече няма да е държава от съюза и затова няма да се ползва от същите предимства.

Все още не е прекалено късно да спасим Брексит, заяви междувременно бившият британски министър на външните работи Борис Джонсън. Той обвини премиера Тереза Мей в нерешителност по въпроса за стратегията на Обединеното кралство за излизане от блока.

Макар и да похвали Мей с думите, че тя е проявила "кураж и издръжливост", в реч в Камарата на общините Джонсън отбеляза, че изложеният от нея план "Чекърс" (стратегията за излизането от ЕС) не дава ясна представа какво очаква страната. Според него "ясните гаранции" след референдума за Брексит през 2016-а са изчезнали и сега кралството рискува да изпадне в положение на "икономически васал", ако приеме европейските търговски правила.

През последните дни правителството спечели на косъм поредица гласувания за търговските и митническите договорености въпреки бунта на антиевропейски настроените тори. Както се твърди, те били предупредени, че ако се противопоставят на кабинета по въпроса за митническия съюз, това ще доведе до вот на доверие и евентуално до общи избори.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във