Банкеръ Weekly

Свят

Брюксел отряза предложенията на Лондон

Мишел Барние

Вторият кръг от преговорите за напускането на Европейския съюз от Великобритания, насрочен за 17 юли, ще започне на фона на напрежение между Лондон и Брюксел.

Главният преговарящ от ЕС Мишел Барние отхвърли британското предложение за уреждане на правата на европейските граждани, оставащи на Острова след Брексит. Той заяви, че Великобритания не им гарантира равни права с тези на британците. "Очевидно е, че европейските граждани няма да могат да продължат да живеят в Обединеното кралство, както досега", посочи Барние.

Основна точка на несъгласието е настояването на ЕС неговият съд да остане компетентен, що се отнася до правата на европейците в Обединеното кралство. Огласеното от Тереза Мей на 22 юни британско предложение обаче изключва това. То подчинява близо двата милиона европейци, установили се на Острова, на британския имиграционен закон, който би ограничил част от правата им, като например за събиране на семействата.

Мишел Барние каза, че Евросъюзът ще преговаря по бъдещите отношения с Великобритания само когато преговорите постигнат съществен напредък по трите главни въпроса на развода. Освен правата на гражданите те включват уреждането на британските финансови задължения към общността и бъдещия граничен режим между британската провинция Северна Ирландия и държавата Ирландия, която е част от ЕС. "Това са три неразделни предмета. Напредъкът по един или два от тях няма да бъде достатъчен", предупреди главният преговарящ.

Според Барние няма да има основа за преговори, ако Великобритания откаже да приеме, че има финансови задължения към съюза. "Това не е откуп, изходна сметка, не е наказание", отбеляза той, като по този начин отговори на британския външен министър Борис Джонсън. В изказване пред Камарата на общините по-рано Джонсън определи финансовите искания на Европейския съюз като "изнудване" и препоръча да бъде казано на Брюксел "да си гледа работата".

Междувременно британското правителство представи пред парламента своя законопроект за отмяна на Закона за Европейските общности от 1972-ра, с който европейските договори станаха част от британското национално право. Целта му е да позволи на страната да продължи да функционира нормално и да се избегне юридически вакуум, когато напусне ЕС. Това би трябвало да стане през март 2019 г. след края на преговорния процес с Брюксел. Приемането на норматива ще е от решаващо значение за бъдещето на Тереза Мей на премиерския пост и тест за способността й да договори компромис или да си осигури подкрепа от опозиционните партии, отбеляза Ройтерс.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във