Банкеръ Daily

Свят

Брюксел отпуска помощ от близо 45 млн. евро на Грузия

Министрите на икономиката от общността приеха решение за предоставяне на макрофинансова помощ за Грузия в размер до 45 млн. евро.

Помощта е предвидена да отговори на финансовите нужди на Грузия и да подкрепи икономическото стабилизиране и програмата ѝ за структурни реформи. Икономиката на тази страна се смята за уязвима поради много големия дефицит по текущата сметка и високия външен дълг, докато резервите ѝ в чуждестранна валута са недостатъчни.

Макрофинансовата помощ е вид финансова помощ от ЕС за държави партньори, които изпитват кризи с платежния баланс. Тя се предоставя единствено на страни, които се ползват от подкрепата на МВФ. Това е третата операция за Грузия след военния конфликт на страната с Русия през август 2008 г.

За първите две операции на ЕС за макрофинансова помощ, всяка от които в размер на 46 млн. евро, беше поет ангажимент на международна конференция на донорите през октомври 2008 г. Освен това ЕС предоставя помощ по линия на политиката си за съседство.

Грузия се присъедини към Източното партньорство на ЕС през 2009 г. Споразумение за асоцииране ЕС—Грузия, което предвижда постепенното въвеждане на разпоредби за свободна търговия, влезе в сила на 1 юли 2016 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във