Банкеръ Daily

Свят

Брюксел настоява "Азербайджанската перачница" да бъде разследвана

Евродепутатите осъждат разкритията за „Азербайджанската перачница“ и опитите на Азербайджан и други диктаторски режими в трети страни да влияят на европейския процес на вземане на решения чрез незаконни средства. Това се казва в резолюция, приета в сряда с 578 гласа „за“ срещу 19 „против“, при 68 „въздържал се“. Те добавят, че Европейският парламент трябва да разследва и приеме сериозни мерки за предотвратяване на подобни корупционни практики, които подкопават авторитета и легитимността на работата му. В тази връзка

Брюксел призова за приемане на списъка „Магнитски“.

"Корупцията е една от най-пренебрегваните причини за нарушаване на човешките права и Европейският съюз трябва да поощрява международното сътрудничество за борба с нея", пише в съобщението на Европарламента.

Докладчикът Петрас Ощравичиус (АЛТЕ, Литва) каза: „След „Люкс лийкс“, „Панама лийкс“, руските и азербайджанските перачници ние осъзнаваме, че корупцията се простира отвъд държавните граници и има драматични последици за политически решения. Чрез този доклад ние призоваваме за поддържането на възможно най-високите стандарти на етика и прозрачност в международните и националните органи, както и ЕС да създаде правна рамка за възпиране на всяка форма на корупция и измама“.

Както "БАНКЕРЪ" вече писа седемнадесет от

най-големите международни медии разкриха мащабна схема за пране на пари,

станала известна с името "Азербайджанска перачница". Според оповестените данни за периода между 2012 и 2014 г. властите на Азербайджан са плащали на европейски политици и журналисти за провеждането на лобистка кампания, с която да бъдат отклонени критиките срещу управлението на президента Илхам Алиев. Разследването се основава на поверителни банкови данни, предоставени на датския вестник "Берлингске" и споделени с Проекта за разследване на корупция и организирана престъпност (OCCRP), "Гардиън" и други медии. Информацията обхваща 30 месеца. В периода на плащанията попадат и президентските избори в Азербайджан през 2013 година. Тогава международни правозащитни организации отчетоха саморазправа на режима в Баку с над 90 защитници на човешките права и разследващи журналисти.

Според разследването за този период представители на азербайджанския елит са превели 2.9 млрд. долара към европейските политици. Разходите са били за всевъзможни цели - от хонорари на журналисти за положителни репортажи и коментари през депутати в Парламентарната асемблея на Съвета на Европа до плащане на такси за обучение в елитни колежи и покупки на луксозни стоки.

В сканадала беше замесен и

съпругът на Ирина Бокова - Калин Митрев.

Според публикациите до Митрев чрез осем превода са достигнали 425 хил. евро за консултантските му услуги към азерабейджанската фирма "Авуар" (Avuar Co).

Самият Митрев не крие този факт. Той обясни, че средствата са от напълно законен бизнес, декларирани са в България и са платени данъци върху тях. Съветвал фирмата как да участва в публично-частни конкурси и проекти и да работи с международни финансови институции. Според разкритията "Авуар", работела с Министерството на извънредните ситуации на Азърбайджан за ограничаване на щетите и превенция на катастрофалните наводнения в басейна на Кура-Араз. Пред медиите Митрев обяснил, че не познава цялата схема на плащане и не му е известен първоизточникът на парите, които е получил.

"Консултантската ми работа беше закрита, когато влязох в борда на ЕБВР", допълнил той. Според него скандалът е атака срещу него и съпругата му.

"Това е безсмислена спекулация. Достатъчно сензационна, за да предизвика интерес и вреди на мен и на семейството ми. За мен това е кампания”, смята Митрев.

В тази връзка финансовият министър Владислав Горанов заяви, че правителството е коментирало ситуацията и е преценило, че дотук има само медийни публикации и информация от страна на заинтересованата страна Калин Митрев.

В същото време ЕБВР е на друго мнение. Според институцията, цитирана от "Гардиън" само властите в България могат да вземат решение за съдбата на Калин Митрев - българският представител в централата в Лондон. Те могат да го отстранят или оневинят, но той е със статут, равностоен на посланик и не е служител на ЕБВР, посочват от банката.

Междувременно стана ясно, че главният прокурор

Сотир Цацаров е разпоредил проверка по публикации

в медиите за извършени плащания от азербайджански компании по сметки на Митрев. Проверката ще се извърши от Софийската градска прокуратура, като на Националната агенция по приходите ще бъде възложено да разследва дали са налице данни за данъчни престъпления или пране на пари.

Азербайджан също излезе с официална позиция

относно аферата. Отговорът на страната беше разпространен  от посолството на страната у нас. Според Баку в основата на разследването стоят интересите на американски лобистки кръгове, подпомагани от финансиста Джордж Сорос.

В изявлението на пресслужбата на президента на Азербайджан Илхам Алиев по повод аферата се посочва, че нито държавният глава, нито членове на неговото семейство имат общо с обвиненията, че управляващият елит в страната е оперирал с таен фонд на стойност близо 3 милиарда евро, с който са правени преводи до европейски политици, бизнесмени, журналисти и лобисти в замяна на приятелско отношение към Баку.

Според властите в Азербайджан в основата на скандала стоят интересите на американски лобистки кръгове, които подпомагали американския финансист от еврейски произход Джордж Сорос.

По думите на Али Хасанов, който е асистент на президента на страната по публични и политически въпроси, скандалът може да има общо с това, че бързото развитие на Азербайджан и независимата външна политика на държавата притеснявали лобистки кръгове в Армения.

Хасанов допълва, че един от журналистите автори на разследването на Центъра за разследване на организираната престъпност и корупция всъщност е гражданин на Армения.  Дина Нагабетян е между съавторите на информацията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във