Банкеръ Daily

Свят

Брюксел и Лондон без сделка за реформите в ЕС

Дейвид Камерън и Доналд Туск

Брюксел и Лондон не са успели да постигнат напредък в преговорите за реформиране на ЕС в първия кръг от разговори, които протичат в рамките на срещата на високо равнище. Всички разногласия между страните остават в сила. Това е съобщил европейски източник в кулоарите на срещата на държавните и правителствените ръководители от ЕС в Брюксел.

От своя страна Доналд Туск заяви, че все пак са постигнали известен напредък, но трябва да бъде свършена още много работа: "Сега аз ще проведа двустранни срещи с премиера на Великобритания Дейвид Камерън, с президента на Франция Франсоа Оланд, с премиера на Белгия Шарл Мишел", каза Доналд Туск.

Германският канцлер Ангела Меркел каза, че постигането на споразумение с Великобритания няма да бъде лесно за много страни, но воля за това има, съобщава Ройтерс.

Премиерът на Италия Матео Ренци каза, че след първия ден на срещата е по-малко оптимист за постигане на споразумение с Великобритания, отколкото когато е пристигнал в Брюксел.

Остават пет спорни точки, включително това за какъв период от време могат да бъдат ограничени социалните помощи за граждани на ЕС, работещи във Великобритания, заявиха дипломати, цитирани от ДПА.

Facebook logo
Бъдете с нас и във