Банкеръ Daily

Свят

Британското правителство ускорява подготовката за Брексит без сделка

Филип Хамънд

Британското правителство обсъжда дали да ускори подготовката по сценария за излизане от ЕС без сделка. Вчера министърът на финансите Филип Хамънд обяви отпускането допълнително на 2 милиарда паунда за такава подготовка, съобщи БНР. 

101 дни остават до 29 март – определената за Брексит дата – и при забавянето на гласуването по сделката на Тереза Мей в средата на януари за много депутати вероятността да се стигне до Брексит без сделка изглежда все по-реална. Налага се убеждението, че ако сделката на Мей бъде отхвърлена, няма да остане време за някакъв евентуален „План Б“. Правителството нееднократно е заявявало, че не одобрява излизането без сделка. Доволни от такъв сценарий са единствено „брекситиърите“, които постоянно упрекват управляващите, че не гледат сериозно на тази опция. Но ето както заяви тази сутрин министърът за общностите Джеймс Броукъншър: "Приемаме излизането без сделка напълно сериозно от доста време. Това не е, което искаме, нито пък което очакваме да стане, защото искаме да осигурим сделка и тя с да бъде гласувана в парламента.

Брекситиърите между другото се обявиха в подкрепа на Тереза Мей по повод на внесения от лейбъристите вот на недоверие срещу нея. Лейбъристите обаче се заканиха, че ще внесат вот на недоверие и срещу правителството. Въпросът е не дали, а кога този вот ще бъде поискан, по думите на министъра в сянка за жилищното настаняване Джон Хийли. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във