Банкеръ Daily

Свят

Британският външен министър предупреди за опасност от Брексит без сделка

Джереми Хънт

Великобритания е разтревожена от липсата на напредък за постигане на сделка за Брексит с Европейската комисия и смята, че подобен вариант е геостратегическа грешка, заяви днес британският външен министър Джереми Хънт, цитиран от Асошиейтед прес и ТАСС.

Хънт, който е на посещение в Австрия, предупреди за опасност от "проблемен развод" с Европейския съюз, което може да отрови бъдещите отношения.

"Ние сме обезпокоени от съществуващото положение на нещата и това, че не можем да постигнем сделка - ситуация, която може да окаже силно влияние върху отношенията между Великобритания и страните от ЕС за поколение напред. Не мислим, че някой има интерес от това", каза той след среща във Виена с австрийската външна министърка Карин Кнайсъл. 

"Искаме ЕС да процъфтява, но има опасност от проблемен развод, което би било огромна геостратегическа грешка", заяви Хънт.

В Австрия, която е ротационен председател на ЕС, британският външен министър повтори посланията, които по-рано отправи в Германия и Франция.

Той подчерта, че Великобритания иска партньорски отношения с ЕС, въпреки че самите британци са взели решението за Брексит.

Хънт отхвърли намеците, че Лондон иска да заобиколи главния преговарящ на ЕС за Брексит Мишел Барние и да контактува с отделните правителства.

"Не искаме да преговаряме с друг освен с Европейската комисия; признаваме, че това е правилното и законното нещо", каза той.

"Но в крайна сметка изходът от тези преговори е избор на европейските страни, от които комисията получава своя мандат", заяви Хънт.

Великобритания трябва да напусне ЕС през март догодина, но засега няма споразумение за бъдещите им отношения.

Хънт каза, че "времето е много, много кратко", но е "твърде малко вероятно" да има забавяне на Брексит.

Кнайсъл заяви, че в ЕС има "голяма степен на сплотеност" по преговорите за Брексит, въпреки че общността е разделена по други въпроси като миграцията.

Тя каза: "ние имаме прагматично отношение" към преговорите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във