Банкеръ Daily

Свят

Британският външен министър Джереми Хънт поиска засилване на санкциите на ЕС срещу Русия

Британският външен министър Джереми Хънт поиска засилване на санкциите на ЕС срещу Русия и предупреди, че "агресивното и злонамерено поведение на Русия подкопава международния ред", който държи хората в безопасност, предаде ДПА.

Говорителката на ЕС Мая Коцианчич отказа да коментира конкретно изказването на Хънт, но заяви, че ЕС вече е въвел сурови мерки, включително санкции след анексирането на Крим от Русия през 2014 г. и руската намеса в Украйна.

В реч, която произнесе във Вашингтон, Хънт коментира подозренията, че Москва е замесена в отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал в английския град Солсбъри и заяви, че те са основание за по-строга политика. Тази афера доведе САЩ до приемане на нови санкции срещу Русия, които влизат в сила от утре.

Заради случая Скрипал редица западни държави експулсираха руски дипломати, а Русия в отговор експулсира западни дипломати.

Хънт призова за единство на съюзниците.

"Великобритания моли съюзниците си да отидат по-далеч като призоват ЕС да гарантира, че санкциите му срещу Русия са обхватни и че наистина сме рамо до рамо със САЩ", каза той.

Коцианчич посочи, че въвеждането на нови санкции от ЕС трябва да бъде одобрено от всички 28 страни членки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във