Банкеръ Daily

Свят

Британски министри изготвили таен план за Брексит

Британски министри изготвили таен за Брексит без сделка с Европейския съюз и го представили на премиера Тереза Мей. 

Според информацията на медиите от Острова става дума за резервен вариант, в случай, че планът на Мей бъде отхвърлен от парламента. Резервният вариант предвижда Великобритания да плати 18 милиарда паунда и да продължава да следва разпоредбите на ЕС като трета страна по споразумението до 24 месеца след излизането от съюза през март догодина.

Подробностите излизат наяве, след като министърът на транспорта Джо Джонсън, брат на бившия външен министър Борис Джонсън, подаде оставка и поиска нов референдум за Брексит. 

Министрите се надяват планът, който не е представен в Брюксел, да даде възможност на Великобритания да сключва нови търговски споразумения и да влиза в търговски отношения с ЕС, без да е необходимо да влиза в сила т.нар. Предпазен механизъм за ирландската граница. Целта е да се успокоят страховете, че напускането на ЕС без сделка ще означава затваряне на летища и пристанища и икономически шок, съобщава БНР, позовавайки се на Sky News.

На свой ред Тереза Мей е казала, че все още няма нужда от такъв план, но той е бил посрещнат изключително радушно от финансовия министър Филип Хамънд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във