Банкеръ Daily

Свят

Британската кралица подписа законопроекта за Брексит

Законопроектът, който установява решението на Великобритания да напусне Европейския съюз, стана закон след месеци на разискване. Това съобщи председателят на Камарата на общините Джон Берков.

Той информира, че законопроектът на ЕС, отменящ Закона за европейските общности от 1972 г., чрез който Великобритания става член, е получил кралско одобрение от Елизабет II.

Той утвърждава денят на Брексит в британското законодателство като 29 март 2019 г. в 23 ч - полунощ в Брюксел, определен като края на двугодишния процес на оттегляне по член 50.

Законопроектът претърпя повече от 250 часа тежко разискване в парламента, тъй като беше представен през юли 2017 г.

Антиевропейците отпразнуваха миналата седмица приемането на законопроекта от парламента като доказателство, че въпреки продължаващата несигурност по време на преговорите с Брюксел, Великобритания ще напусне ЕС.

Министърът на международната търговия Лиъм Фокс заяви, че е проправен „необратимо“ пътят за Брексит, добавяйки, че шансовете на Великобритания да не напусне "сега са нула".

Член на управляващата Консервативна партия заяви в края на седмицата: "Официалната позиция около Брексит сега е изчистена. Това прави ръката на премиера много по-силна."

Друг консерватор заяви, че Мей ще отиде на срещата на върха на ЕС по-късно тази седмица "с вятър в платната си".

Правителството премина през големи трудности, за да прокара законопроекта в парламента и бе принудено да даде известна власт на депутатите за последната сделка относно Брексит, договорена с Брюксел.

Facebook logo
Бъдете с нас и във