Банкеръ Daily

Свят

Британците разделени поравно за "Брексит"

Британските гласоподаватели са разделни поравно по въпроса за излизане или за оставане в Европейския съюз преди предстоящия на 23 юни референдум. Това показват резултати от последно онлайн проучване на общественото мнение на агенция YouGov по поръчка на вестник "Таймс".

Допитването сред 1735 британци, проведено между 30 и 31 май, показва, че двете кампании преди референдума печелят доверие от по 41%, докато 13% все още не са взели решение как ще гласуват, а 4% нямат намерение да отидат до урните.

Днешните резултати са идентични на предходно проучване на агенция YouGov, проведено седмица по-рано (на 23 и 24 май).

Снощи и агенция ICM представи свое последно телефонно проучване, показващо, че 45% от британците ще подкрепят "Брексит", докато 42% биха гласували за запазване на членството си в Европейския съюз. Онлайн проучване на същата компания пък показа, че цели 47% от хората с право на глас ще подкрепят излизането от ЕС спрямо 44% на обратното мнение.

Подновените опасения от излизане на Острова от ЕС доведоха в края на вчерашната търговия до рязко понижение на британската лира от 1.4724 долара към 1.4464 долара, като спадът се задълбочава и днес към 9-дневно дъно от около 1.4450. В същото време еврото поскъпва за втори пореден ден на търговия към 8-дневен връх от 0.7718 паунда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във