Банкеръ Daily

Свят

БРИКС обсъждат климата, търговията и тероризма

Климатичните промени, търговията и тероризмът бяха основните теми, обсъждани на започналата днес в Пекин среща на външните министри на страните от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, предаде Асошиейтед прес. Петте страни искат по-тясно да координират възгледите си по ключови въпроси в момент, когато президентът на САЩ Доналд Тръмп се оттегля от многостранните ангажименти на Америка като Парижкото споразумение за климата и търговското Транстихоокеанско партньорство.

Китайският външен министър Ван И каза, че идната година Китай ще се стреми да разширява и задълбочава сътрудничеството си в области като търговията и инвестициите. На страните от БРИКС, в които живее около 40 процента от населението на света, се пада 20 на сто от глобалната икономика. И петте страни са членки на Г-20, макар че икономическите им перспективи леко се влошиха заради кризите в Бразилия и Южна Африка и ефекта на западните санкциите срещу Русия.

Външната министърка на Южна Африка Маите Нкоана-Машабане насочи вниманието към климатичните промени, които будят сериозно безпокойство. Климатът е един и в името на бъдещите поколения трябва да положим всички възможни усилия, за да противодействаме на ефекта от климатичните промени, заяви тя.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че приемането в руския град Уфа през 2015 г. от БРИКС на стратегия за икономическо развитие се е превърнало в една от крачките, допринасящи за модернизиране на управлението на световната икономика. Ние искаме да се реформира остарялата финансово-икономическа система на света, която не взима предвид ролята, която играят в световната икономика страните с формиращи се пазари, каза той на откриването на днешната среща на външните министри от БРИКС, съобщи ТАСС. Лавров посочи, че важни стъпки за изпълнение на стратегията от Уфа са станали създаването на Новата банка за развитие и пула от условни валутни резерви с общ капитал от 200 милиарда долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във