Банкеръ Daily

Свят

Brexit - игра на отлагане

Британските депутати одобриха предложението на премиера Тереза Мей да поиска от Брюксел отлагане на излизането на Великобритания от Европейския съюз, съобщава в. "Индипендънт".

Британското правителство заяви, че ако депутатите одобрят споразумение за Brexit до 20 март, то ще се опита да договори с ЕС отлагане на Brexit до 30 юни. Ако до тази дата обаче не бъде постигнато споразумение, то има вероятност отлагането да е много по-дълго - например две години, предава БТА.

Правителството се надява този краен срок да убеди бунтарите сред консерваторите да подкрепят сделката на Мей предвид опасността, ако не го направят, това да доведе до сериозно отлагане на Brexit.

Тереза Мей ще подложи на трето гласуване сделката си за Brexit, след като депутатите изразиха съгласие с предложението на премиера да бъде поискано от ЕС дългосрочно отлагане на Брекзит, ако до следващата сряда не бъде постигнато споразумение за излизане от блока, пише "Дейли телеграф".

Решението за трети парламентарен вот по сделката за Brexit може да доведе до сериозен конституционен сблъсък с председателя на Камарата на общините Джон Бъркоу, тъй като според парламентарните правила едно и също предложение не може да бъде гласувано в същата парламентарна сесия, след като веднъж вече е било отхвърлено. Ако Бъркоу реши да блокира третото гласуване по сделката за Brexit, Мей няма да има друг избор освен да помоли ЕС за дългосрочно отлагане на Brexit. Източници от Европейския съюз намекнаха, че при подобни обстоятелства ще бъде необходимо отлагане на излизането на Великобритания от ЕС с поне една година, отбелязва британското издание.
Това, което остава неясно сега, е колко дълго ще бъде отлагането на Brexit, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".

Резултатът от вчерашното гласуване донесе облекчение на Тереза Мей, чийто контрол върху Brexit се изпари през последните дни, като кулминацията бе откритото противопоставяне на част от министрите й при гласуването в сряда, с което бе отхвърлена възможността за Brexit без сделка.

При сегашното положение Великобритания почти със сигурност няма да напусне Европейския съюз до две седмици, освен ако лидерите на ЕС не отхвърлят молбата й за отлагане на Brexit и тя не излезе от блока без споразумение, пише в. "Вашингтон пост".
Часовникът трака все по-силно с всеки изминал ден. Мей приканва депутатите да направят трудния избор: да подкрепят отхвърленото й два пъти споразумение при третото гласуване по него следващата седмица или да се изправят пред опасността от отлагане на Brexit за неопределен момент в бъдещето.

Този път всичко се случи, както желаеше британският премиер, пише френският вестник "Монд" за вчерашното гласуване в британския парламент. Текстът, реализиращ стратегията й депутатите да бъдат накарани да гласуват за постигнатата от нея сделка с ЕС на 27-те, получи широка подкрепа - не само от дисциплинирани консерватори, но и от поддръжници на по-умерения Brexit, които разчитат да получат допълнително време, за да постигнат целите си.
Одобреното снощи предложение обаче създава за Мей ангажимента да договори с ЕС отлагане на Brexit до 30 юни, но при условие, че британският парламент одобри до 20 март постигнатото от нея споразумение с Брюксел, което до този момент той отхвърли два пъти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във