Банкеръ Daily

Според проучване

"Брексит" заразява цяла Европа

Настроенията срещу Европейския съюз се засилват в целия континент покрай наближаващия референдум за членството на Великобритания в съюза, показва мащабно проучване на американския независим социологически център "Пю Рисърч Център", цитирано от агенция "Блумбърг".

На фона на предстоящия 23 юни референдум проучването сред повече от 10 хиляди души в цяла Европа показва, че избирателите от Италия и Полша до Гърция и Швеция са изгубили вярата си в ЕС. Населението на Франция - една от шестте държави основателки на съюза - вече гледа на блока по-слабо доброжелателно дори от хората в Обединеното кралство.

"Британците не са единствените, които изпитват съмнения за Европейския съюз", заяви Брус Стоукс, главният автор на доклада. "ЕС изживява отново рязко намаляване на обществена подкрепа в редица от най-големите си страни-членки на съюза", посочи той.

Във Франция, обхваната от икономическа мудност и възход на антиимигрантския Национален фронт, делът на хората с положително становище за ЕС се е понижил през тази година до едва 38% от 69% през 2004 година. В Испания, където преди време банковият сектор се намираше на ръба на колапс и през 2012 година се нуждаеше от финансова спасителна помощ от ЕС, също се отчита подобен спад - до 47% от 80%.

43% от хората, анкетирани в традиционна проевропейската Германия посочват, че те са убедени, че някои от правомощията в ЕС трябва да се върнат обратно към националното правителство. Подобно мнение се споделя и в Швеция (47% от анкетираните), в Холандия (44%) и мнозинство в Гърция (68%). Това е сигнал, че дори британците да гласуват за оставане в рамките на ЕС, с това вероятно няма да се сложи край на настояванията за намаляване на обсега на правомощията на Европейския съюз, се посочва в доклада на "Пю Рисърч Център".

Facebook logo
Бъдете с нас и във