Банкеръ Daily

Свят

Брексит все още може да бъде отменен

Джон Кър

Британската министър-председателка Тереза Мей би трябвало да спре да заблуждава избирателите и да признае, че Брексит може да бъде избегнат, ако Великобритания реши едностранно да се откаже от преговорите за излизане от Европейския съюз, казва авторът на член 50 от Лисабонския договор Джон Кър, предаде Ройтерс.

Мей официално уведоми ЕС за намерението на Великобритания да напусне общността, като задейства член 50 на 29 март тази година, поставяйки началото на двегодишен процес на излизане, който засега не води до споразумение за Брексит.

"Докато преговорите за развод продължават, страните все още са женени. Помирението все още е възможно", казва Кър, който беше посланик на Великобритания в ЕС от 1990 до 1995 г.

"Британците имат правото да знаят това - те не бива да бъдат заблуждавани", казва той в реч, която ще произнесе днес в Лондон и от която неговата канцелария публикува извадки.

В деня, когато задейства член 50, Мей заяви пред британския парламент, че "няма връщане назад" и че Великобритания ще напусне ЕС.

"В тази страна е взето политическо решение да се твърди, че не може да има връщане назад. Всъщност страната все още има свободен избор дали да продължи", казва Кър.

На референдума във Великобритания през юни 2016 г. 51,9 процента от участвалите избиратели подкрепиха Брексит, а 48,1 процента гласуваха за оставане в ЕС.

Мей заяви миналия месец, че Великобритания няма да отмени задействането на член 50. Правителствени юристи поискаха от съдебните власти миналата година да приемат, че процесът е необратим.


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във