Банкеръ Daily

Свят

Борисов в Брюксел: Направихме добро председателство, балансирахме интересите

Благодаря на екипите на Юнкер и Туск за помощта преди и по време на председателството. Благодаря и на всички българи, които се включиха в председателството и на хората в София, които проявиха търпимост към толкова много съвети и срещи, заяви премиерът Бойко Борисов днес на съвместна пресконференция с Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск в Брюксел.

Всичко това щеше да бъде поставено под съмнение, ако с днешния съвет не бяха постигнати резултатите за Македония и Албания, ако не беше постигнато споразумението между Гърция и Македония. Това дава перспектива за НАТО и ЕС и прави Западните Балкани много по-успешни, подчерта Борисов. 

Постарахме се да бъдем максимално прагматични и да си поставим цели, които може да придвижим максимално напред. Дадохме силен старт на темата за бюджета 2020, коментира премиерът подписването на декларацията за газовата връзка. 

Относно въпроса за миграцията премиерът заяви, че и ЕК, и Съветът са направили доста. България може да се похвали с нула миграционен натиск. 

Положихме много усилия да балансираме интересите. В социалната сфера, в дигиталната сфера много добре се развихме. За да не отегчавам колегите, считам, че колкото и да сме скромни, не допуснахме грешки и направихме едно добро председателство, обобщи Борисов. Дадохме добра основа за колегите от Австрия, мисля, че те ще надградят, както ние надградихме естонското. Пожелавам им успех. Утре ще бъдем във Виена, където да предадем на Курц председателството, завърши изявлението си премиерът.

Всички до един в изказванията дават България за пример как охранява границите си. Вчера видяхме колко е неприятно, когато някой тръгне да налага вето за всичко, отговори Борисов на репортерски въпрос. 

Убеден съм, че климатът между Холандия и нас е изключително приятелски, бавно работим, но мисля, че те самите вече не само са убедени. Нека бъдем спокойни и толерантни. Подготвили сме си домашното и за чакалнята на еврозоната. Ние също може да тропаме по масата и да питаме другите държави кога ще си намалят дълга, защото излязохме на второ място след Естония. Ако сега измислят нови критерии за Шенген, няма да е честно. Надявам се този път да не го направят, категоричен беше премиерът по въпроса за еврозоната.

България изпълни прекрасно и ефективно задачата си на председател на Съвета на ЕС, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Той определи работата на нашата страна като забележителна.

По думите на Туск срещата в София на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС и от Западните Балкани е била историческа. Най-голямото политическо постижение на председателството е срещата в София. Отначало бях скептичен, но премиерът Бойко Борисов бе оптимист и убедителен. Оказа се, че той е бил прав. Напълно ясно е защо софийската среща бе такъв успех за региона, постигнахме политически пробиви. Най-големият успех на институциите на ЕС по време на българското председателство бе моята реч при откриването на председателството в София, пошегува се Туск.

Европейската комисия е изключително благодарна за ефективната работа на българското председателство, заяви председателят на комисията Жан-Клод Юнкер. Председателството се състоя при трудни обстоятелства и се справи много добре. Беше винаги открито за предложенията на ЕК - това е най-голямото постижение, работихме като приятели. Софийската среща бе страхотна, българите промениха духа в Западните Балкани. Всичко беше наред, добави той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във