Банкеръ Daily

Свят

Борис Джонсън: Отричането от страна на Русия за отравянето на Скрипал е все по-абсурдно

Твърденията на Русия, че не е отговорна за отравянето на бивш руски шпионин, са абсурдни, заяви днес британският външен министър Борис Джонсън и подчерта, че Обединеното кралство се ползва с пълна подкрепа от европейските си партньори, предаде Асошиейтед прес.

Отричането от страна на Русия става все по-абсурдно, каза Джонсън пред репортери при пристигането си за среща със своите колегите от ЕС в Брюксел, на която ще ги информира за развитието на случая.

Това е класическа руска стратегия, те вече не могат да заблудят никого. Едва ли има страна край масата тук, в Брюксел, която да не е пострадала в последните години по някакъв начин от злостното или разрушително поведение на Русия, каза министърът, цитиран от Ройтерс.

Русия ще остане труден партньор, каза днес новият германски външен министър Хайко Маас, реагирайки на преизбирането на руския президент Владимир Путин и поставяйки под съмнение честността на изборната му победа, предаде Ройтерс.

Маас заяви, че Европейският съюз трябва да може да продължи да разговаря с Русия въпреки многото спорни въпроси.

Той заяви, че ЕС ще подкрепи Великобритания по случая с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал.

Попитан дали ЕС ще обмисли евентуални наказателни мерки срещу Русия, Маас отговори, че общността ще обсъди въпроса, ако Великобритания поиска това.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини каза, че външните министри от общността ще изслушат днес британския си колега Борис Джонсън, който се предвижда да говори на среща в Брюксел за отравянето на Скрипал.

"Той ще информира министрите, ще проведем обсъждане и... мисля, очаквам да чуете от нас заедно в течение на сутринта съвместна позиция (по въпроса)", заяви тя пред репортери, имайки предвид общо изявление на ЕС, очаквано по-късно през деня.

"Винаги очаквам единство", каза Могерини за проявяване на солидарност от ЕС към Великобритания по въпроса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във