Банкеръ Daily

Свят

Борис Джонсън: Мечтата за Брексит умира

Британският външен министър Борис Джонсън заяви снощи, че е подал оставка от правителството на Тереза Мей, защото не може да приеме новия й план за условията по напускането на ЕС и се опасява, че мечтата на Брексит умира, предадоха ТАСС и ДПА.

"Брексит трябва да е възможност и надежда. Възможност да правим нещата другояче, да сме по-повратливи и динамични и да извлечем максимума от особените предимства на Великобритания в една отворена, обърната навън глобална икономика. Тази мечта умира, задушена от ненужна неувереност в собствените ни сили", пише Джонсън в изявление по повод оставката си, разпространено от Би Би Си.

"Сега се насочваме към статут на колония и за мнозина ще е трудно да видят икономическа или политическа полза от това споразумение", заявява Джонсън, след като правителството обяви планове за тесни търговски отношения с ЕС след Брексит догодина, включително съобразяване с правилата на ЕС за стоките, отбелязва Ройтерс.

След като Мей спечели трудно съгласие за новия си план за Брексит на заседание на правителството в петък, "сега правителството има песен за изпълняване", пише Джонсън, цитиран от ДПА.

"Работата е там, че упражнявах думите през уикенда и намирам, че те засядат в гърлото", добавя подалият оставка външен министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във