Банкеръ Daily

Свят

Безредици в Париж след френския футболен триумф

Париж отпразнува бурно футболния триумф на френския национален отбор на Световното първенство. Стотици хиляди празнуваха световната купа по улиците на столицата. 

Айфеловата кула беше осветена в цветовете на френския национален флаг. С цветовете на трикольора заблестяха също Триумфалната арка и дворецът на Бурбоните, където заседават депутатите от Националното събрание.

Празненствата обаче бяха белязани и от инциденти. Трийсетина младежи потрошиха витрините и разграбиха снощи търговския комплекс "Драгстор Пюблисис" на булевард "Шанз-Елизе", близо до Триумфалната арка, съобщи "Франс прес".

Вандалите , нахлули в супермаркета от вход, разположен не от страната на "Шанз-Елизе", а от булевард "Марсо". Те излизали от там с бутилки вино или шампанско в ръце и се снимали с телефоните си, преди полицията да успее да ги разпръсне с помощта на сълзотворен газ. 

Близо 4000 полицаи и жандармеристи са били мобилизирани в Париж във връзка с финала на Мондиала.

По-късно днес тимът на Дидие Дешан ще направи парад във френската столица.

845 автомобила са били опожарени и 508 души са били арестувани през двете нощи на 13 и 14 юли - националния празник на Франция, съобщи френското вътрешно министерство.

Броят на запалените коли е по-малък в сравнение с миналата година, когато 897 автомобила бяха опожарени. За сметка на това броят на задържаните е скочил от 368 през 2017 на 508 тази година, уточни говорителят на министерството, който подчерта, че не е имало големи инциденти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във