Банкеръ Daily

Свят

Без споразумение Великобритания няма да има преходен период след Брексит

Мишел Барние

Ако не бъде постигната пълна договореност с Лондон, Великобритания няма да разполага с преходен срок и ще напусне ЕС изцяло в 23.00 ч по Гринуич на 29 март догодина. Това съобщи главният преговарящ на ЕС по въпроса с напускането на Великобритания Мишел Барние. Той отбеляза, че ЕС се надява преговорите да приключат до октомври тази година, за да има време за ратификация на споразумението от Европейския парламент и националните парламенти на 27-те държави в ЕС.

Барние неколкократно повтори, че решението за напускане е на британците. Той отбеляза, че днес е бил упълномощен от Съвета на ЕС да преговаря за преходния срок, а през март Европейският съвет вероятно ще очертае насоките за преговорите за бъдещите отношения с Лондон. Барние изрази очакването до март Лондон да изясни как си представя бъдещите отношения с ЕС. С напускането на Великобритания страната прекратява участието си в 150 международни споразумения, поясни той.

Вицепремиерът Екатерина Захариева, която председателства заседанието на Съвета на ЕС, посочи, че е било постигнато забележително единство при утвърждаване на насоките за преговорите по преходния срок до края на 2020 година. Истински съм удовлетворена, заяви тя на съвместната пресконференция с Барние. Захариева отбеляза, че краят на преходния срок съвпада с изтичането на действащия бюджет на ЕС.

Барние поясни, че Великобритания може да разполага с преходен срок от 21 месеца, в които следва изцяло да прилага европейското законодателство под надзора на Съда на ЕС. Ако бъде постигната договореност, на 29 март догодина Великобритания няма да напусне изцяло ЕС, а ще остане частично до 1 януари 2021 година.

ЕК ще преговаря европейското законодателство в областта на сигурността да бъде прилагано в преходния срок от Лондон по желание, както и досега. Великобритания следва да остане страна по търговските споразумения на ЕС, сключени по време на прехода, макар че няма да участва в приемането им. В този двугодишен срок британската страна ще остане в митническия съюз и в единния пазар, но няма да може да сключва двустранни търговски споразумения, освен ако не получи разрешение от ЕС.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във