Банкеръ Daily

Свят

Берлин: Не сме пленници нито на Русия, нито на САЩ

Хайко Маас

Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас отхвърли твърденията, че Берлин ще се подчини на САЩ и ще увеличи разходите за отбрана, съобщава "Ройтерс". 

В интервю за списание "Шпигел" Маас изтъква, Германия взема суверенни решения и не е пленница нито на Русия, нито на САЩ. 

"Ние вземаме свободни, суверенни решения за нашия бюджет, за нашите енергийни доставки и за нашите търговски отношения на базата на фактите", подчертава германският външен министър. 

Изказването на Хайко Маас се тълкува като отговор на критиките към Берлин на американския президент Доналд Тръмп, според когото Германия е заложник на Русия, заради реализацията на газопровода "Северен поток 2". 

Наред с това Маас изказва несъгласие с исканията на Тръмп за бързо повишаване на военните разходите до 2% от БВП за всички членки на НАТО, които не са достигнали този праг. 

По информация на "Ройтерс" канцлерът Ангела Меркел и консервативният блок подкрепят целта за увеличаване на разходите. Коалиционните им партньори от Социалдемократическата партия обаче не били единни по въпроса.

Ексшефът на социалдемократите Мартин Шулц остро разкритикува позициите на Доналд Тръмп, отчитайки, че американският държавен глава е заплаха за световния мир. 

Германците са разделени по въпроса дали трябва да се увеличат разходите за отбрана. Социологическо проучване за "Зюддойче цайтунг" показва, че 45% искат Германия да изпълни целта от 2%, а 49% са против.​

Facebook logo
Бъдете с нас и във