Банкеръ Daily

Свят

Берлин и Москва оказват съвместна икономическа помощ на Турция?

Руският президент Владимир Путин ще посети Германия за среща с канцлера Ангела Меркел.

Двамата лидери ще направят кратки изявления, но не е предвиден брифинг, на който да бъдат задени въпроси от журналисти. 

Засега се знае, че Меркел и Путин ще говорят за войната в Сирия, конфликта в Украйна и по енергийни въпроси, най-вероятно свързани със строежа на газопровода "Северен поток 2".

Енергийният проект е яростно критикуван от президента на САЩ Доналд Тръмп, според когото "Германия е заложник на Русия", а енергийният проект е инструмент за руски контрол над Берлин. Не е изключено Вашингтон дори да наложи санкции на компаниите, ангажирани с реализацията на газопровода. 

Путин е изправен пред възможността за налагане на още американски санкции срещу Русия и има интерес да смекчи или да предотврати каквато и да било европейска подкрепа за тях, отбелязва "Асошиейтед прес". 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков също хвърли известна светлина върху предстоящата среща. Песков заяви, че ще бъде обсъдена "реализацията на крупни съвместни търговски проекти" и заплахите срещу тези планове, идващи от трети страни. Той съобщи, че Путин и Меркел ще обсъдят и възможността за оказване на съвместна помощ на изпитващата икономически трудности Турция.

През седмицата Меркел заяви в телефонен разговор с турския президент Реджеп Ердоган, че за Германия е важно турската икономика да бъде силна.  

В края на септември Ердоган също ще посети Германия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във