Банкеръ Daily

Свят

Австрия ще спира бежанците на южната си граница, ако Германия започне да ги връща

Австрийското правителство обяви, че е готово да предприеме неуточнени засега мерки за защита на южната граница на страната от потоци нелегални мигранти, ако съседна Германия (на север) реализира плана за връщане на някои категории мигранти от своята граница, предаде Асошиейтед прес, цитирайки  австрийската агенция АПА. 

АПА съобщи, че австрийският канцлер Себастиан Курц, неговият заместник и вътрешният министър са казали днес, че постигнатото снощи споразумение между двете консервативни партии - ХДС и ХСС, показва, че "Германия иска да спре миграционните потоци чрез национални мерки". 

Ако това стане позиция на германското правителство, Австрия "е готова да вземе мерки за защита на нашите южни граници" с Италия и Словения, се казва в правителствената декларация. 

Постигнатият в германското правителство компромис предвижда създаването покрай германско-австрийската граница на "транзитни центрове" за бързо връщане на бежанците, които вече са подали молби за убежище в други страни от ЕС, а също и на онези, които поначало нямат право да останат във федералната република".

Facebook logo
Бъдете с нас и във