Банкеръ Daily

Свят

Атина готова на сделка с Берлин за обратно приемане на мигранти

Алексис Ципрас

Атина е готова да сключи сделка с Берлин, с която Гърция да приеме обратно търсещите убежища мигранти, които напуснаха територията й и се отправиха към Германия, заяви гръцкият министър-председател Алексис Ципрас в интервю за списание "Файненшъл таймс", цитиран от ТАСС и "Фокус".

Преди дни Берлин обяви, че е готова да плати на страни, които приемат обратно мигранти минали през техните страни към Германия.

"Не ни вълнува, че е възможно при нас да се върнат някои поискали статут бежанци от Германия", заяви Ципрас, добавяйки че така нареченият Дъблински регламент е "нежизнеспособен". "Трябва да намерим път, в рамките на международното право, който да ни позволи да споделим тежестта и да избегнем това несправедливо положение, в което са поставени държавите на първа линия, както и Германия. Несправедливо е, че всички тези хора са изпратени в Германия, ако ние считаме този проблем за общоевропейски", допълни той.

По думите на гръцкия премиер, споразумение с Германия не би оказало съществен ефект на ситуацията с мигрантите в Гърция, тъй като през северната граница пресичат само 50 до 100 лица търсещи убежище всеки месец. "За нас това не е проблем", заяви той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във